Zanimivosti objavil

Kefir – napitek iz Kavkaza

Kefir je že zelo dolgo prisoten na naših prodajnih policah, veliko ljudi pa ga zaradi ugodnega vpliva na zdravje dela tudi doma. Gre za enega najstarejših fermentiranih mlečnih izdelkov. Če ste ga že poskusili, lahko potrdite, da gre za osvežujoč mlečni napitek, ki je rahlo kisel pa tudi blago alkoholen.

 

Kefir prihaja s Kavkaza, kjer ga pridobivajo že stoletja na poseben način – v usnjenih vrečah in hrastovih sodih, mleko, ki ga za to uporabljajo pa je kozje, ovčje, pa tudi kravje. Pri nas se za kefir večinoma uporablja kravje, nekateri sežejo celo po sojinem mleku za pripravo tega napitka, možno pa je celo izdelati vodni kefir brez mleka.

 

Kefir se razlikuje od ostalih podobnih izdelkov glede uporabe starterske kulture. Za jogurt ali sir se ta kultura doda v obliki raztopine rastočih celic, ki morajo biti po mleku enakomerno razporejene, kefir pa nastane z uporabo kefirnih zrn. Gre za zrna nepravilne oblike, rumenkaste barve, uporabimo pa jih lahko vsakič znova – a le če z njimi pravilno ravnamo. Gre namreč za živo stvar, ki je sestavljena iz mikrobne združbe kvasovk in mlečnokislinskih ter ostalih bakterij.

 

Nastanek Kefirja je ujet v legendo, ki pravi, da je ortodoksnim vernikom s kavkaških gora kefirjeva zrna dal sam Mohamed in jih tudi naučil izdelovati kefir. Zrna so zato imenovali prerokova zrna, varovali pa so jih posebno skrbno, saj so verjeli, da če bi v stik z njimi prišel kdo, ki ne pripada plemenu, zrna izgubijo svojo moč. Tako je priprava kefirja postala družinska skrivnost in s tem delo dediščine , ki se je prenašala iz roda v rod.

 

Širjenje prepričanja, da kefir pomaga pri zdravljenju tuberkuloze in želodčno-črevesnih bolezni, je seveda povzročil veliko zanimanja za kefirna zrna, ki pa jih je bilo skoraj nemogoče dobiti. Ruska zdravniška skupnost se je za to še posebej trudila in prišla do želenega na zanimiv način. Lepa uslužbenka je s svojimi čari poskusila prepričati princa, naj ji pomaga priti do zrn, vendar ni uspela, princ pa jo je velel ugrabiti, ko se je vračala nazaj v domovino, saj mu je bila izjemno všeč. Lepotico so rešili, ona pa je zoper princa vložila tožbo na carskem sodišču-on se ji je poskušal odkupiti z zlatom, ona pa je zahtevala kefirna zrna. Prve steklenice kefirja so tako prišle v Moskvo leta 1908, proizvodnja pa je bila sprva namenjena zgolj za uporabo kefirja v medicini. Zgodba se sicer sliši izmišljeno, vendar je popolnoma resnična.

 

 Zdravilni učinki kefirja so številni: Ugodno vpliva na črevesno mikrofloro, zniževanje holesterola, pospešuje presnovo maščob, sladkorja in beljakovin, krepi imunski sistem, preprečuje okužbe in blaži stranske učinke zdravil. Pomaga tudi astmatikom, slabokrvnim, tistim, ki imajo težave z aknami, nespečnostjo in še bi lahko naštevali. Kefir je živilo, ki je celo primerno za ljudi, ki niso zmožni prebavljati mleka zaradi intolerance na laktozo.

 

Uživanje kefirja vam toplo priporočamo, odločite pa se lahko za tistega iz trgovine ali pa se ga naučite izdelovati sami. Če se odločite za slednjo možnost, lahko napotke za pripravo kefirja doma dobite v kratkem na naših straneh.

 

Vir:

 

Boštar, Matjaž

2006        Vpliv kefirja na črevesno mikrofloro in kancerogenezo eksperimentalno

                        induciranih črevesnih tumorjev na podganah. Magistrsko delo. Ljubljana:

                        Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Interdisciplinarni podiplomski

                        študij biotehnologije.

1

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook