Kmetijstvo objavil

KMETJE BODO LETOS LAHKO NAMAKALI

V mesecu maju je ministrska ekipa obiskala Vipavsko in se osredotočila na težave oljkarstva in na namakanje kmetijskih površin.

Že maja je minister mag. Dejan Židan zagotovil, da na Vipavskem ne bo manjkalo vode. V preteklosti je bilo kmetom oteženo pridobivati vodo, pa ne zato, ker bi jo zmanjkal, temveč zato, ker jim agencija republike Slovenije za okolje ni izdalo dovoljenja.

Za v prihodnje morajo kmetje za namakanje poslati vlogo na agencijo za okolje in zraven priložiti časovnico namakanja. Na podlagi tega bo agencija izdala začasno dovoljenje za letošnje leto. Vse vloge bodo obravnavane urgentno in čimprej.

Še naprej pa se bo lahko zalivali dokler bo pretok reke ekološko sprejemljiv. Ministrova obljuba za letos je tudi normalno namakanje kmetijskih površin iz zadrževalnika Vogršček. Na tem zadrževalniku so se v preteklosti izvajala obnovitvena dela z namenom napolnitve akumulacijskega jezera do določene višine. To jim je tudi uspelo.

Pod vrhom bodo kmetje zajemali vodo, saj bo tako bolj čista. Celotna sanacija zadrževalnika Vogršček je ocenjena na 3 milijone evrov. Sredstva so pridobili iz vodnega sklada.(VIR: časopis Kmečki glas, Rudi Tacer, 1.5.2013).

S.P.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook