Zanimivosti objavil

Ko nam zadiši po jabolčnem štrudlu…

          
Sestavine za testo:

40 dag namenske moke za kvašeno in vlečeno testo                                                           
3 jušne žlice rastlinskega olja
1 čajna žlička
cca. 3 dl vode                       
5 dag maslo                                               


Sestavine za nadev: 
   

1 kg olupljenih in očiščenih jabolk                                                          
3 čajne žličke cimeta                                                   
5 jušnih žlic sladkorja
3 jušne žlice kisle  smetane                         
Za premaz pred peko:                                                       
5 g masla     

Najprej pripravimo testo. 40 dag namenske moke vsujemo v posodo ter na sredini z žlico naredimo luknjo. Vanjo vlijemo 3 jušne žlice olja. V 1 dl vode damo 1 čajno žličko soli ter jo z mešanjem stopimo. Osoljeno mlačno vodo vlijemo v posodo z moko ter ob mešanju dodajamo preostal 1,5 – 2 dl vode. Zgneteno testo pustimo počivati ½ ure.     
Med počivanjem testa pripravimo jabolka – olupimo, očistimo pešk, ter oprane naribamo. Naribana jabolka sladkamo s 5 južnimi žlicami sladkorja, primešamo še 3 čajne žličke cimeta.
Testo dobro zvaljamo in z rokami razvlečemo, dokler ni prosojno po vsej površini. Pripravljena naribana jabolka enakomerno razdelimo po razvlečenemu testu tako, da pustimo 3 cm širok rob, da sok ne steče čez. Testo počasi in enakomerno zavijemo, da bo »štrudel« lepega videza. V oba konca damo košček masla za bolj sočen okus, površino zavitega štrudla pa premažemo s kislo smetano, za lepo zapečeno skorjico. Pekač naoljimo z rastlinskim oljem ter štrudel položimo vanj.
Skupaj pečemo 45 minut in sicer prvih 15 minut na 200 ° C nato pa 30 min na 180 ° C. Pečen štrudel pohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu, ter še sveže ponudimo.
Vir: Kuhinja None Nade

                

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook