Zanimivosti objavil

Ko ostanemo brez besed nam lahko pomaga cvetje

Cvetje se ve, ima na tisoče pomenov. Podariti nekomu cvet lahko pomeni, da tej osebi damo jasno sporočilo. Seveda obstaja cvetje za vsako priložnost: pozornost, strast, ljubosumje, nežnost, itd. Torej cvetje ima svoj jezik, kar je lahko tudi koristno, predvsem v primeru, ko ne najdemo pravih besed ali ostanemo povsem brez njih.

Vrtnica – kraljica cvetja, ljubezni, strasti ali pa ljubosumja
Med vsemi cvetlicami je vrtnica tista, katera nosi naziv »kraljica«. Lepa in dišeča a hkrati tudi boleča. Od nekdaj velja za simbol elegance, lepote in krhkosti. Njena prednost je tudi barvna paleta in ravno to je njen čar v simboliki cvetja. Rdeča za ljubezen in strast; rumena za ljubosumje in nezvestobo; bela pomeni nedolžnost in čistost; marelična bo razkrila skrito ljubezen; svetlo roza za prijateljstvo in naklonjenost; temno roza pa hvaležnost.

Spominčica – ne pozabi me
Spominčica naj bi svoje ime in pomen dobila v 15. stoletju tik ob reki Donavi. Nemška legenda pravi, da sta se nekoč ob reki sprehajala vitez in njegova izvoljenka. Medtem, ko sta si izmenjavala obljube in nežnosti sta zagledala modre cvetove. Mladenič se je v želji, da bi svoji dragi utrgal cvet in ji izkazal neizmerno ljubezen sklonil. Usoda pa je ravno v tistem trenutku zaigrala na svoje strune. Vitez je zaradi teže svojega oklepa padel v reko in medtem, ko se je utapljal, dragi vrgel utrgan cvet in zaklical: »Ne pozabi me«. Od tistega trenutka naprej so nebesno modri cvetovi spominčice simbol zvestobe in trajne ljubezni.

Lotos – občudovanje
Na vzhodu je lotos simbol za popolnost in čistost, za nebo, sonce in zemljo, ustvarjalnost, preteklost, sedanjost in prihodnost. Skratka z eno besedo lotos predstavlja življenje in vse kar je z njim povezano. To je cvet bogov! Sam Buda sedi na odprtem cvetu lotosa, za stare Grke je bil simbol lepote, zgovornosti in platonske ljubezni. Vodna lilija kot jo radi imenujejo v anglosaksonskih državah skoraj povsod simbolizira nedolžnost, čistost ali pa hladnost. Kdor vam danes podari lotos vam želi povedati, da vas neizmerno občuduje.

Plamenka – zavezništvo in sporazumevanje
Ime rastline izhaja iz latinske besede »phlox«, kar pomeni plamen – nanj pa spominja tako oblika kot barva cvetov. V srednjem veku so si vitezi za posebne priložnosti radi krasili svoja oblačila s cvetovi plamenk. Dame naj bi še posebej cenile njihovo lepoto in vonj. Cantastorie (igra pripovedovanja zgodb) tistega časa pripovedujejo, da so vitezi imeli običaj pustiti cvet plamenke ženski s katero so se družili in poplesavali cel večer. Iz tega razloga naj bi se vnel plamen nežnega zavezništva in sporazumevanja.

Vir:
http://en.wikipedia.org/wiki/Forget-me-not
http://digilander.libero.it/now_to_eternity/significato_dei_fiori.htm
http://www.fralenuvol.it/albero/sapere/significato/fiori/phlox

Martina Vodopivec

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook