Konjeništvo objavil

Ko otrok šepeta konju

Za mnoge vrste živali je priznana sposobnost čustvenega vezanja s človekom, kot tudi spodbujanje pozitivnih lastnosti v vseh, ki žival obdajajo. V primeru konja je to zelo izrazit pojav.

Konj je žival, ki je v večini primerov ubogljiva, poslušna in nežna, in v celoti izpolnjuje zahteve svojega jezdeca. Pri otrokih, kateri imajo možnost stika s konjem predstavlja to nekakšno igrišče, kjer drzno preizkušajo razne vrednote kot sta na primer odgovornost in meje svojih zmožnosti.

Da bi nas konji razumeli, nam morajo najprej zaupati. To pomeni, da žival pusti, da se ji približamo in se je lahko dotaknemo. Šele s pravilnim ravnanjem si prislužimo njegovo spoštovanje, ki nam ga vrača kot naklonjenost in hvaležnost.

Previden pristop

V mislih je vedno potreba imeti, da ima vsak posamezen konj svoje specifične vedenjske lastnosti. Povsem enako kot pri ljudeh. Zato je pomembno, da je otrok pozoren pri sklepanju prijateljstva s konjem. Ta pozornost mu bo pozneje koristila tudi za poglobitev v svoje lastne vedenjske lastnosti, kot tudi v odnosih z vrstniki in prijatelji.

Telesno, čustveno in duhovno obogateni

Gibanje deluje tako s psihološkega kot s fizičnega vidika. Kot vsak šport je tudi ježa na konju koristna za našo telesno aktivnost, zlasti pri odraščajočem otroku. Otrokovo telo se bo tako razvijajo na usklajen način, predvsem pa se bosta njegov značaj in njegova osebnost zelo obogatila.

Stik z okoljem

Na žalost veliko otrok živi v mestih, kjer je zrak onesnažen. Posledica tega je tudi pomanjkanje stika z naravo, predvsem pa vse večje število bolezni dihal in alergije. Terensko jahanje ali jahanje na zunanjem jahališču je priložnost, da se otrok naužije čistega zraka. To pa ima pozitiven učinek na samo zdravje otroka.

Odnos otok – konj

Ko se otrok uči jahati konja, se obenem uči kaj pomeni sodelovati z drugim bitjem, ki ni preveč drugačno od nas. Bistvo ni v tem, da se otrok na pamet uči zapletenih in najbolj naprednih tehnik jahanja, temveč da vstopi v stik na harmoničen in duhoven način z živaljo. To pomeni, da konja popolnoma razume, prepozna njegovo razpoloženje in spremembo vedenja. Otrok mora z njim vzpostavi pravilno komunikacijo in zanj skrbeti na prijazen način.

Pomembno je, da na začetku za otroka ne iščete zapletenih stvari. Te lahko počakajo in jih vključite postopoma, ko za otroka postanejo bolj razumljive. Prve stike s svetom konjeništva se vsekakor lotite preprosto in zabavno.

S pravo izbiro ozračja, kjer vedrina obdaja konje, maneže, hleve in vse kar je iz konjskega sveta lahko naredite veliko razliko. Konj se mora počutiti zaželen. Majhna prijazna in pozitivna skupina je najboljša popotnica za na pot v  konjeništvo. Učitelj jahanja naj bo prilagodljiv: učil bo svoje metode, vendar se mora prilagoditi potrebam vsakega posameznika.

 

Vir:

http://www.nonthaburihorses.com/Whathorsescando.htm

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook