Kmetijstvo objavil

Kobilje mleko

Mleko je prva hrana pri vseh sesalcih in
vsebuje vse nujno potrebne hranilne in obrambne snovi, ki jih
novorojenec potrebuje. Človek pa mleko in mlečne izdelke uporablja tudi v
vsakodnevni prehrani in kadar govorimo o mleku, imamo v mislih seveda
kravje mleko, saj je pri nas najbolj razširjeno. Poznamo pa tudi kozje
in ovčje mleko, pa tudi kobilje.
Slednje pri nas nima posebnega mesta v prehrani, v predelih centralne
Azije, Mongolije in bivše Sovjetske zveze pa ta vrsta mleka zavzema
pomembno mesto v tradicionalni prehrani. V deželah, kjer uživanje
kobiljega mleka ni v navadi, pa je zaznati porast zanimanja in uporabe
tega mleka, saj naj bi imelo veliko pozitivnih učinkov pri hepatitisu,
tuberkolozi in kroničnih razjedah prebavil.

Ocenjeno je, da je največja količina
mleka na eno kobilo, okoli 20 litrov na dan, vendar kobila ni enaka kot
krava in ima precej nizko zmogljivost vimena, to je dva litra. Če želimo
dobiti od kobile zadostno količino mleka, je potrebna molža na vsaki
dve uri, vedno pa mora biti prisotno tudi žrebe, saj kobila sicer mleka
ne izloča.

Na kakovost kobiljega mleka, pa tudi
vsakega drugega mleka, vpliva več dejavnikov, med drugim tudi prehrana,
vplivi okolja, genov in fiziološko stanje živali. Mleko kobil je po
osnovni sestavi bližje humanemu kot kravjemu mleku, vsebuje pa precej
manj maščob od obeh. Sestava kobiljega mleka je tudi odvisna od pasme
kobile.

Z raziskavami je bilo ugotovljeno, da je
kobilje mleko dober nadomestek za tiste otroke, ki imajo alergijo na
kravje mleko. Izkušnje ljudstev, ki kobilje mleko uporabljajo v
vsakodnevni prehrani, pa dokazujejo, da uživanje kobiljega mleka
povečuje število eritrocitov in limfocitov, pozitivno pa vpliva tudi na
vnetje ledvic, artritis, drisko in ostale prebavne težave. Zaradi nizke
vsebnosti natrija, je to mleko primerno živilo pri sestavljanju diet za
bolnike z visokim krvnim pritiskom in kardiovaskularnimi težavami. 

Najbolj razširjen izdelek iz kobiljega
mleka je vsekakor kumis-fermentirano kobilje mleko, sira pa iz mleka
kobil ne izdelujejo, saj nima zadostnih koagulacijskih lastnosti.
V zadnjem času se tudi pri nas pojavlja vedno več pripravkov iz
kobiljega mleka, lahko tudi z dodanimi vitamini, ki so pripravljeni za
takojšnje uživanje ali pa je prašek potrebno raztopiti v vodi. Kobilje
mleko se uporablja tudi v kozmetični industriji za pripravo krem,
losjonov in mil, vendar zaenkrat povpraševanje po teh izdelkih še ni
visoko, ne samo zaradi visokih cen, temveč tudi zato, ker pri nas s
kobiljim mlekom še nismo dovolj seznanjeni in se najrajši držimo kar
najbolj poznanega, kravjega.

Preden se bo kobilje mleko uveljavilo
tudi pri nas, bo najverjetneje preteklo še kar nekaj časa, ni pa nič
napak, če dobre lastnosti tega mleka poznamo že zdaj. 


Vir:
Furlič, Marina
2011 Sestava in posebnosti kobiljega mleka. Ljubljana: Univerza v Ljubljani,
           Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko.

Objavil/a Nina Pirc
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook