Koleraba, vir vitaminov in rudnin, ki ščiti pred rakom

Koleraba je rastlina, ki je velikokrat pozabljena in zapostavljena, prav iz razloga, ker le malo ljudi ve kako je v resnici zdrava in kako raznolika je, vsaj kar se tiče uporabe. Čeprav ni med najslavnejšimi, pa je gotovo med najokusnejšimi plodovi saj ima nežen, značilen okus, ki je posledica gorčičnega olja in vsebnosti hranilnih snovi.

Koleraba sodi v družino kapusnic, čeprav z njimi razen izgleda listov, nima prav veliko skupnega s ostalimi predstavniki te družine. Okusna in zelo koristna zelenjava je videti nekoliko neobičajna, saj ima steblo in plod v obliki jabolka, zato jo ponekod imenujejo tudi jabolčica. Njena prvotna domovina so bile mediteranske dežele, toda v Evropi se jo goji že od 16. stoletja. Gojimo jo prav zaradi zadebeljenega korena, na odprtem in na zaščitenem prostoru, za pridelavo ni zahteva, le prevelika ga ji lahko škoduje, saj lahko pride do pokanja korena. Koleraba ima kratko vegetacijo, sejemo jo lahko kot pred posevek, kot naknadno kulturo, ponekod pa tudi kot med posevek. Koleraba vsebuje polovico ogljikovih hidratov kot krompir, to je okoli 7 %, od tega je manj kot polovico glukoze. Vsebuje zmerne količine vitaminov in rudnin, skoraj toliko vitamina C, kot limone, glukozinate, karotenoide in prebavi koristne vlaknine. Koleraba učinkuje na celotno telo, izboljša prebavo, očisti ožilje, zmanjšuje holesterol v krvi in na stenah žil, zdravi sluznico, je pa hkrati zelo učinkovita pri izločanju bolezenskih sluzi iz prebavil in dihal. Gorčična olja in antioksidanti preprečujejo rakave spremembe tkiv, koleraba pa je imenitna tudi za zdravje ledvic in nasploh sečil, saj razkužuje in pospešuje izločanje vode, peska in kamnov iz telesa. Vse to se v našem telesu dogaja, če uživamo kar se da pogosto svežo kolerabo, občasno pa še njene mlade liste. V kolikor bomo sebe prepričali, lahko pijemo njen sveže iztisnjen sok, ki je rahlo pekoč, malenkost sladek, kar močan in tako zelo značilnega okusa po kolerabi. A dejstvo je, da je to sok, katerega učinek je resnično odličen. Sveže iztisnjen sok kolerabe je odlično poživilo za jesensko zimske dneve. Pikantno pekoči listni poganjki so dober dodatek k solatam, kolerabo samo pa lahko vključimo v svoj jedilnik na kar nekaj načinov:

  • namesto korenčka jo naribamo v solato
  • koleraba, ki jo narežemo na palčke je zelo zdrav in imeniten prigrizek
  • skuhamo jo s krompirjem in naredimo pire
  • dušimo jo na maslu ali na olivnem olju s ingverjem, peteršiljem, muškatnim oreščkom in soljo

Ali jo kuhamo ali je ne, je popolnoma naša odločitev, a najbolje je, če jo jemo presno. Ker je tako kot vsa presna zelenjava, tudi koleraba nekoliko težje prebavljiva, jo mešamo s drugimi vrstami zelenjave. Mlade kolerabe ni potrebno lupiti, starejše imajo nekoliko tršo lupino, ki pa jo odstranimo čisto po želji. Sicer je manj poznano, da lahko tudi kolerabo kisamo tako kot kislo zelje ali repo, ker pa vsebuje veliko sladkorja, jo je potrebno naribati vsaj tako na debelo kot ribamo repo, da se na začetku vrenja kvasovke ne razbohotijo premočno.

Viri: http://www.kmeckiglas.com, http://poljoprivredaiselo.com

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook