KOMISIJA ZAČENJA JAVNO POSVETOVANJE O PRIHODNOSTI EKOLOŠKE PRIDELAVE

Evropska komisija je včeraj začela javno spletno posvetovanje o ekološko pridelani hrani. Evropski predpisi o ekološki pridelavi zajemajo celotno pridelovalno verigo “od vil do vilic”. Pridelovalci, ki spoštujejo te predpise, imajo pravico, da svoje proizvode označijo z evropskim logotipom za ekološke izdelke.

Po tem, ko se je Komisija že posvetovala z zainteresiranimi stranmi v ekološkem sektorju, nadaljuje z odprto razpravo z evropskimi državljani glede morebitnih poenostavitev obstoječe zakonodaje, nadzora ter mednarodne trgovine ob sočasnem ohranjanju visokih standardov ekološke pridelave v EU.

Komisija bo rezultate posvetovanja uporabila pri pripravi novega političnega in pravnega okvira za ekološko kmetijstvo v Evropi, ki ga bo predvidoma predlagala ob koncu leta 2013. Dacian Cioloş, evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja, je ob tem opozoril na pomen upravljanja virov in trajnostne kmetijske proizvodnje tako za politiko kot za potrošnike, ki jim ni vseeno kako je proizvedena njihova hrana. Izpostavil je, da: »…je javno posvetovanje velika priložnost za evropske državljane, da sodelujejo pri pripravi prihodnosti evropskega ekološkega kmetijstva, kar je pravi trenutek, da se poudari naša zavezanost k najvišjim standardom za ekološko pridelavo, pa tudi priložnost, da si ogledamo ekološke predpise, da bi videli, kako ustvariti najboljše možne pogoje za spodbujanje razvoja ekološkega kmetijstva v Evropi. “

Posvetovanje bo potekalo od 15. januarja do 15. april 2013 in vprašalnik je na voljo na tukaj…(http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=orgagric2013&lang=en)

Evropska komisija bo do konca leta 2013 pripravila predloge obnovljenega političnega in pravnega okvira za ekološko kmetijstvo v Evropi, ki jih je predlagala Komisija.

 MKO

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook