Konjeništvo objavil

Konji v izpustu so srečnejši

Konj potrebuje gibanje, sprostitev in družbo zato so tisti konji, ki so najmanj dve do tri ure na dan izpuščeni in se lahko svobodno gibajo tekom dela veliko bolj mirni, lažje se gibljejo, pa tudi bolj poslušni znajo biti.


V družbi drugih konj se rešijo psihičnega napora, ki se v njih nabere skozi težaven trening. Konj je žival, ki je rojena tako, da živi v čredi, kot prostoživeče živali pa prehodijo kilometre in kilometre, da najdejo hrano in vodo. Vajeni so svobodnega gibanja in galopiranja, tako kadar se le igrajo, kakor tudi, ko bežijo pred sovražnikom. S tem, ko ga zapremo v prostor, je njegova potreba po svobodnem gibanju postavljena v ozadje, prilagojena potrebam človeka in ne konja. Kakor se je vloga konja skozi čas spreminjala, tako se je sočasno spreminjal odnos konj-človek. Danes so konji tako človekovi prijatelji, uporabljamo pa jih tudi v športne namene. Z njimi se hvalimo, uživamo v njihovi bližini, in v večini primerov za njih kar se da najbolje skrbimo. In prav tu lahko nastane težava, saj mnogi lastniki konj pozabljajo na prvenstveno življenje konja, pozabljajo na to, da konj potrebuje vso svobodo gibanja, saj jim je le to zapisano v genih. Nekateri se bojijo, da če bodo izpustili naenkrat več konj, se bodo le ti med seboj stepli in s tem ranili en drugega. Prav iz tega strahu, konje izpuščajo ločeno in se pri tem ne zavedajo kakšno napako pri tem delajo. Večjo napako, kot, če jih sploh ne bi izpustili iz hleva.
Prednost izpusta je fizičnega in psihičnega pomena, saj ima konj le v izpustu vso možnost svobodnega galopiranja pri katerem se lahko konj iztegne, koliko lahko, to pa je bistvenega pomena za razvoj njegovih pljuč, s tem si pretegne prav vse kosti in sklepe. Pri tem krepi mišice in tako iz sebe spravi ves višek energije. Stalno gibanje ugodno vpliva na prebavni trakt, s tem pa se zmanjša možnost nastanka kolik. Držati konja v hlevu je popolnoma enako, kot, če bi mi vse dneve preživeli zgolj v postelji
. Če se konj nekaj dni ni gibal so tudi mišice zaspane in zlahka lahko pride do samopoškodbe. Konj, ki je bil zaprt v hlevu pride na plano poln energije, zato bo z njim imel tudi jahač kar nekaj dela, da ga bo začel poslušati in delati po njegovih željah. Tudi jahač ne bo imel toliko težav, da bo obvladal konja, predvsem to velja za takšnega konja, ki je poln energije, saj je od 24 ur dnevno preživel kar 23 v hlevu. Konj, ki je navajen na zunanje okolje, se ne bo prestrašil prhuta vsake ptice, ki bo izskočila iz grmovja, veliko lažje se bo znašel v njemu neznanem okolju. Konji imajo v izpustu radi družbo, zato se nikar ne bojmo, da se bodo med seboj poškodovali. Po začetnem medsebojnem spoznavanju namreč konji kar hitro med seboj vzpostavijo hierarhijo. Konjem je druženje veliko bolj pomembno od statusa,zato se nikar ne bojmo, da bi se med seboj hudo poškodovali.

Konju, ki mu je omejeno gibanje in druženje s drugimi konji postaja s časom nezainteresiran za svet okoli sebe, posledica tega pa je lahko agresija in nervoza. Na žalost pa ljudje takšno obnašanje konja poskušamo zdraviti s tepežem, pri tem pa se ne zavedamo, da je včasih dovolj, da pustimo konju, da ostane konj in, da stopa po sledeh svojih prednikov.

Iz: http://www.zivotinjsko-carstvo.com/konji/konji_u_ispustu_dnevna_aktivnost.php

prevod Zvonka Lešnik

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook