Konjeništvo objavil

Konji v Krčevini pri Vurbergu

Zaradi velikega zanimanja javnosti, širjenja neresnic in groženj uslužbencem VURS pojasnjujemo stanje in ukrepe VURS v reji konj pri Vurbergu.

 

VURS Območni urad Ptuj obravnava rejo konj pri Vurbergu  od 08.11. 2012 dalje. Ugotovljeno je bilo slabo zdravstveno stanje in pomanjkljiva skrb za konje. Za ugotovljene kršitve zakonodaje bo lastnik živali kaznovan.

 

Na podlagi ugotovitev je bila lastniku z odločbo odrejena oskrba konj ( primerna hrana, voda itd.) ter  veterinarska oskrba bolnih, poškodovanih in onemoglih živali. Za žrebca je bila odrejena omejitev gibanja. 

 

Odrejeni ukrepi so bili večkrat kontrolirani.  Veterinarski pregled živali je odkril intenzivno okužbo z notranjimi zajedalci, zato  je VURS odredil dehelmentizacijo vse črede. Po začetnem izboljšanju se je stanje konj žal zopet poslabšalo. Ker je  hkrati pretekel tudi potreben čas za prvi učinek dehelmentizacije, se je VURS OU Ptuj odločil za prestavitev konj na novo – primernejšo lokacijo, kar bo izvedeno takoj, ko bo le ta na voljo. Prav tako bo VURS določil novega oskrbnika konj.

 

V zvezi s številnimi današnjimi klici, da ima žrebiček rano na nogi in da krvavi iz nozdrvi, pojasnjujemo, da je žrebička danes v prisotnosti uradne veterinarke pregledal veterinar praktik. Žrebiček nima niti rane, niti ne krvavi. Ob pregledu je žrebiček rahlo šepal in je bil v nasprotju s prejšnjimi pregledi preplašen, saj ga vznemirjajo številni radovedneži, pred katerimi beži. Zato pozivamo ljudi, naj ne vznemirjajo živali in pustijo, da stroka opravi svoje delo. Pričakujemo tudi, da se bodo ljudje vzdržali žalitev in groženj ter širjenja neresnic.

 

 

Veterinarska uprava Republike Slovenije

Predstavnik za odnose z javnostmi

Matjaž Emeršič

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook