Konjeništvo objavil

Koraki do boljšega odnosa s konjem

Martin Black pravi: »Ne moreš se šolati za somelieja, ne da bi dejansko preizkušal vino. In ne moreš se naučiti biti konjar, ne da bi dejansko jezdil in to na veliko različnih konjev.«. Ker je gospod profesionalni konjar, na svojih tečajih vidi veliko konj, ki imajo težave s ljudmi. Ali pa bi lahko pri tem celo dejali, da imajo ti ljudje težave s svojim egom. Bistvo uspeha je pravilen pristop, torej s željo po delu, ki je tudi konju v interesu. Pri tem ne gre za to, da bomo konja premagali, temveč le, da ga bomo prelisičili. Torej je eno od temeljnih in osnovnih pravil pri delu s konjem je, da ga ne oviramo.

Prvi koraki

Že v nekaj minutah po rojstvu se žrebiček nauči, da dvigne glavo, kako spraviti spodnje noge pod sebe, kako premikati glavo na vse strani in na ta način nadzorovati svoje premikanje. Če so okoliščine normalne se žrebiček že v prvih urah začne igrati in tekati naokrog. Žrebe obrne nos v smeri kamor želi iti, telo pa mu sledi. V tem obdobju vadi gibanje brez človekovega vmešavanja.

Jezdec, ki ima težave s ravnotežjem ovira tudi gibanje konja. Kako prepoznati ta neželeni učinek, je ključnega pomena. Večina težav z ravnotežjem postane bolj očitnih, ko s konjem spreminjamo smer, ga obračamo in izvajamo hod vstran. Kakor za konja, je tudi za jahača lažje obvladovati ravnotežje pri gibanju ravno naprej. Porušeno konjevo naravno ravnotežje povzroči neželeno držo glave, povešena pleča pri obračanju in togost sprednjega dela pri ustavljanju. Gibanje konja lahko oviramo ali pa ga poudarjamo, vse je odvisno od tega kako razporedimo težo na njegovem hrbtu. Prav tako oviramo ali izboljšamo njegovo gibanje z vplivom na njegovo držo glave. Razporejenost naše teže ne vpliva le na to kako uravnotežen je konj ampak na to kakšen položaj bo našel za svojo glavo in vrat. Gibanje glave in vratu je pri konju prvi dejavnik pri prenašanju teže na noge.

Sposobnost občutenja konjeve reakcije in odzivnosti na našo postavitev teže med gibanjem je najbolj izkušen in tudi najbolj prezrt namig oziroma pripomoček, ki ga imamo na voljo. V kakršnemkoli gibanju že je konj ima svoje težišče. Prav iz tega središče z razporejanjem svoje teže najdemo mesto, kjer začutimo trenutek, ko se začne naš konj gibati bolj sproščeno in bolj lahkotno.  Ko se konj premika, se z vsakim korakom spreminja tudi težišče. Na težišče vpliva postavitev konjevih zadnjih nog, ker pri tem potiska ali pa vleče svoj zadnji del naprej. Zadnji a gotovo ne najmanj pomemben dejavnik pa je drža glave in vratu. Prav pri vseh ravneh konjev in jahačev, od amaterjev pa tudi do profesionalcih lahko vidimo, da imajo konji kar nekaj težav, še posebej pri izvajanju težjih manevrov. Tako se znajo jezdeci zateči k strogim ukrepom na račun konja, da bi tako popravili težavo. Največkrat pa je edino kar je potrebno popravljati spoznanje, da večina težav izhaja iz jezdečevega pomanjkanja ravnotežja.

Prav zato moramo sprejeti vso odgovornost, da smo lahko za konjeve težave s ravnotežjem pravzaprav krivi sami. Zato odstranimo vzrok in problem bo izginil.

Vir:Ame­ri­ca’s Hor­se; Pre­vod in pri­red­ba: Do­ro­te­ja Vaš­cer,  www.vascerquarterhorses.com

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook