Zanimivosti objavil

Kostanj – najdragocenejši dar narave

Kostanj – tipičen jesenski sadež – je svoje ime (Castanea) verjetno dobil po starodavnem mestu Kastania v severni Grčiji. V Evropi je o njem prvi spregovoril Ksenofont v 4. stoletju pr. n.št. in ga opisal kot »drevo kruha«.
V preteklosti so kostanjevi gozdovi veljali za najdragocenejši dar narave, saj so nudili hrano v zimskem času, plodove so hranili dolgo časa, nastalo je veliko receptov in včasih je kostanj postal tudi »tržna valuta«. Kostanjevi gozdovi so bili čisti in vzdrževani, pobiranje plodov pa je bilo najbolj živahno opravilo.
Danes smo to tradicijo izgubili in z njo resnično vrednost tega sadeža kajti s prehranskega vidika se lahko po vsebnosti ogljikovih hidratov primerja z žiti. Uživanje pečenega (praženega) kostanja med odmori je predvsem nehvaležen prigrizek saj je 100 g kostanja enakovredno krožniku testenin.
_______________________________________________________________
BAVARSKA KREMA Z MARONI (KOSTANJI)
Sestavine (za 4 osebe):
200 g maronov (kostanjev) že kuhanih
4 rumenjake
60 g sladkorja
3 dl mleka
4 lističe želatine (vsaka po 2 g)
2,5 dl sveže smetane
mandljevo olje za modelčke

Čas priprave: 40 minut plus čas ohlajanja
Čas kuhanja: 20 minut

Priprava:
V mešalniku z malo vode zmiksamo kostanje, da dobimo pire. Želatino namočimo v hladni vodi za 15 minut. Medtem v skledi stepemo rumenjake in sladkor dokler ne penasto naraste in postane svetle barve. Nato segrejemo mleko in ga zelo počasi vlivamo v mešanico, da jo razredčimo. Pri tem moramo ves čas mešati. Kremo nato kuhamo na bagnomaria tako, da ves čas mešamo dokler se ne zgosti. Dodamo kostanjev pire, premešamo in kuhamo še nekaj minut.
Želatino dobro stisnemo in dodamo v kremo, ko je ta še topla. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi. Kremo pustimo, da se ohladi samo občasno jo premešamo. V skledi čvrsto stepemo smetano in dodamo k kostanjevi kremi pri čemer mešamo od spodaj navzgor. Z mandljevim oljem pripravimo modelčke (za 4 osebe), vlijemo kremo in jih postavimo v hladilnik za vsaj tri ure. Po tem času dno modelčkov postavimo v toplo vodo in kremo postavimo v skodelice. Po želji lahko okrasite s koščki čokolade in postrežemo.
Nasvet: ob sladici si privoščite izvrstno sladko vino.
_______________________________________________________________
KOSTANJEVA KREMA
Sestavine:
250 g kuhanega in olupljenega kostanja
4 žlice trsnega sladkorja
1/2 žličke vanilije v prahu (Bourbon)
150 ml vode
50 ml svežega smetane
1 žlica grenkega kakava v prahu
1 žlica ruma

Priprava:
V mešalniku vse skupaj dobro zmešamo (bolj ali manj grobo po okusu), nato na nizkem ognju počasi zgostimo. Ves čas mešamo z leseno žlico, da se ne sprime na dno posode. Kosatnjevo kremo lahko v hladilniku hranimo tudi 3-4 dni. Kremo lahko uporabljamo tudi kot nadev za sladice.

Vir:
http://www.saleepepequantobasta.com/2008/11/crema-di-castagne.html
http://ricette.giallozafferano.it/ricette-con-le-Castagne/
http://it.wikipedia.org/wiki/Castanea_sativa

Martina Vodopivec

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook