Kmetijstvo objavil

KRAŠKA PANCETA ŽE 16. SLOVENSKI PROIZVOD REGISTRIRAN PRI EVROPSKI KOMISIJI

Ljubljana, 8. 11. 2012 – Evropska komisija je danes v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraške pancete, že 16. slovenskega proizvoda, registriranega pri Evropski komisiji. Kraška panceta nosi označbo »zaščitena geografska označba«, kar pomeni, da mora biti kmetijski pridelek oziroma živilo pridelano ali predelano na določenem geografskem območju.

Kraška panceta

Kraška panceta je tradicionalen suhomesnati izdelek, značilne pravokotne oblike. Proizvedena je iz mesnate slanine prašičev, ki se jo za sušenje pripravi s kožo in brez reber. Pri njeni proizvodnji se uporablja tradicionalni postopek izključno suhega soljenja, le z morsko soljo, ter sušenje in zorenje brez toplotne obdelave, kar prispeva k njenim značilnim senzoričnim lastnostim. Mesnati del pancete je suh in čvrst. Rezino sestavljajo pretežno mesnati deli z vrinjenimi tankimi sloji slanine. Mišičnina in slanina sta čvrsto spojeni. Rezina mora biti polnega, harmoničnega vonja in sladkega neslanega okusa.

Ugodni naravni pogoji na Krasu, kjer se stikata blago mediteransko podnebje z mrzlim celinskim zrakom, so omogočili ugodno sušenje in zorenje Kraške pancete, zato je tradicija sušenja slanine zelo dolga. O njej so pisali že leta 1689. Skozi čas se je tako izoblikovala izkustvena tehnološka spretnost, ki je postala domačinom stalnica in se prenaša iz roda v rod. Kraševci so s svojim delom prispevali k standardni, prepoznavni obliki in senzoričnim lastnostim Kraške pancete.

 

Zaščitena geografska označba

Zaščitena geografska označba označuje kmetijski pridelek ali živilo z geografskega območja, katerega ime nosi. Da se lahko kmetijski pridelek oziroma živilo označi z geografsko označbo, mora izpolnjevati dva pogoja:

        vsaj ena od faz proizvodnje (pridelava ali predelava) mora potekati na določenem geografskem območju (surovine npr. lahko izvirajo iz drugega območja);

        kmetijski pridelek oziroma živilo ima posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki morajo izvirati iz določenega geografskega območja.

 

Registrirani slovenski proizvodi

Pri Komisiji je poleg Kraške pancete registriranih še 15 slovenskih kmetijskih pridelkov in živil: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (zaščitena označba porekla – ZOP), Nanoški sir (ZOP), Kočevski gozdni med (ZOP), Tolminc (ZOP), Bovški sir (ZOP), Prleška tünka (zaščitena geografska označba – ZGO), Zgornjesavinjski želodec (ZGO), Šebreljski želodec (ZGO), Ptujski lük (ZGO), Kraški pršut (ZGO), Kraški zašink (ZGO), Štajersko prekmursko bučno olje (ZGO), Belokranjska pogača (zajamčena tradicionalna posebnost – ZTP), Idrijski žlikrofi (ZTP), Prekmurska gibanica (ZTP)

 *    *    *

 Objava v uradnem listu:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:308:0011:0012:SL:PDF

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook