Zanimivosti objavil

KRAŠKI MED PRIDOBIL EVROPSKO ZAŠČITO

Evropska komisija je danes v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraškega medu (zaščitena označba porekla). Kraški med je že 17-ti slovenski proizvod in četrti proizvod z območja Krasa, ki je registriran pri Evropski komisiji.

Kras je pojem in sinonim za skopo zemljo, hudo zimo, burjo in sušo. V takšnih ekstremnih pogojih uspeva številno, na Kras prilagojeno, avtohtono rastlinstvo. Glede na čebeljo pašo, so tipične vrste Kraškega medu, med rešeljike, divje češnje, akacije, kostanja, lipe, divjega žepka ter cvetlični in gozdni med. Zelo veliko znanja in potrpljenja je potrebnega, da čebelarju uspe pripraviti čebelje družine za nabiranje sortnih nektarjev naštetih rastlin. Zaradi podnebnih razmer in mikroklime je Kraški med po svoji vsebini suh in zrel med, bogat z minerali, rudninskimi snovmi in encimi, bogat floristični sestav in suho podnebje pa se odražajo v polni in izraziti aromi medu, kar je odločujoče za drugačnost Kraškega medu.

Pri Evropski komisiji so registrirani še naslednji slovenski proizvodi: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir (vsi z zaščiteno označbo porekla – ZOP); Prleška tünka, Zgornjesavinjski želodec, Šebreljski želodec, Ptujski lük, Kraški pršut, Kraški zašink, Štajersko prekmursko bučno olje, Kraška panceta (vsi z zaščiteno geografsko označbo – ZGO); Belokranjska pogača, Idrijski žlikrofi, Prekmurska gibanica (vsi z zajamčeno tradicionalno posebnostjo – ZTP).

 

*   *   *

 

Povezava do objave v uradnem listu…

Certificirani proizvajalci zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil…

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook