Zanimivosti objavil

KRAŠKI PRŠUT JE NOVI ZAŠČITEN SLOVENSKI PROIZVOD V EU

Evropska komisija je danes v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraškega pršuta (zaščitena geografska označba), ki je dvanajsti slovenski proizvod, registriran pri Evropski Komisiji.

Kraški pršut je na zraku sušena/zorjena mesnina, narejena iz celih svežih stegen prašičev. Sveže stegno se pripravi brez nogice, s kožo in pripadajočo slanino.

Soljenje, sušenje in zorenje Kraškega pršuta mora potekati na območju Krasa. Skupni čas proizvodnje traja najmanj 12 mesecev. Za Kraški pršut je značilen suh postopek soljenja le z grobo morsko soljo. V dovolj dolgi dobi sušenja/zorenja se razvijejo značilne senzorične lastnosti, ki se odražajo v manjši vsebnosti vode zaradi večje dehidracije. Značilna je nekoliko večja slanost (do 7,4 %) in zaznava čvrstejše teksture rezine v ustih. Vonj in okus sta polna. Močno izražena živahnost arome je značilna za stopnjo dozorelosti, po čemer se prav tako loči od ostalih pršutov.

Uspehe za današnji obseg, sloves in razvoj izdelovanja pršutov na Krasu je potrebno iskati v tradicionalni in individualni kmečki tehnologiji. Začetki sušenja kosov mesa segajo verjetno v obdobje naseljevanja na območje Krasa. Razvoj Trsta kot velikega urbanega središča in izpeljava prometnic, kot je proga Dunaj – Trst, ki so vodile čez Kras, je povečalo povpraševanje po pršutu s strani trgovcev in gostincev. S tem se je hkrati povečal sloves pršutu. Povpraševanje in sloves sta povečala tudi interes za proizvodnjo Kraškega pršuta. Prepoznavni element za Kraški pršut je logotip v obliki stiliziranega pršuta z imenom Kraški pršut. Zaščiten in certificiran Kraški pršut je ima na koži vžgan tudi vroči žig z imenom »Kraški pršut«.

Poleg omenjenega ima Slovenija pri Evropski komisiji registrirane še: Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre (zaščitena označba porekla – ZOP), Nanoški sir (zaščitena označba porekla – ZOP), Kočevski gozdni med (zaščitena označba porekla – ZOP), Tolminc (zaščitena označba porekla – ZOP), Prleška tünka (zaščitena geografska označba – ZGO), Zgornjesavinjski želodec (zaščitena geografska označba – ZGO), Šebreljski želodec (zaščitena geografska označba – ZGO), Ptujski lük (zaščitena geografska označba – ZGO), Belokranjska pogača (zajamčena tradicionalna posebnost – ZTP), Idrijski žlikrofi (zajamčena tradicionalna posebnost – ZTP), Prekmurska gibanica (zajamčena tradicionalna posebnost – ZTP).

 

*   *   *

 

Objavljena uredba o registraciji Tolminca:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:154:0020:0021:SL:PDF

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook