Zanimivosti objavil

Kratko izobraževanje o steklini, 1. del

Nekaj besed o steklini ne bo škodilo, kajne? Sicer vsi steklino povezujemo z ugrizom obolele živali, to pa je večinoma tudi vse, kar o steklini vemo.  Pamet je boljša kot žamet, zato predlagamo, da se o steklini malo poučimo.

Kaj torej steklina pravzaprav je?

 Gre za bolezen toplokrvnih živali, ki je smrtna in se s slino okužene živali prenaša na drugo žival ali človeka. Povzročitelj te bolezni je virus, ki prizadene osrednji živčni sistem. Glede na izvor stekline ločimo gozdno in mestno steklino. Gozdno ali silvatično steklino prenašajo divje živali, pri nas predvsem lisice, pa tudi divje svinje, srnjad in kune. Mestno ali urbano steklino pa prenašajo domače živali, največkrat psi in mačke, lahko pa se, čeprav redko, okužijo konji, ovce, govedo, zajci ipd.

Kako se človek okuži?

Predvsem se človek lahko okuži s steklino z ugrizom okužene ali stekle živali, pri kontaktu poškodovane kože ali sluznic s slino okužene ali stekle živali, preko opraskanine, celo preko sluznice dihal v votlinah s številnimi okuženimi netopirji, pa tudi pri laboratorijskem delu.

Potek okužbe

Žival, ki je s steklino okužena, izloča s slino virus stekline že nekaj dni pred začetkom bolezni, zato se človek lahko s steklino okuži tudi od živali, ki je navidezno zdrava. Ko takšna žival ugrizne drugo žival ali človeka virus stekline nekaj časa na mestu poškodbe miruje: lahko nekaj dni, tednov ali pa celo mesecev, nato pa potuje po perifernih živcih v možgane, kjer povzroča poškodbe živčnih celic. Po določenem času se virus vrne na periferijo in se nekaj dni pred smrtjo pojavi v slini. Ko se žival okuži z virusom do pojava bolezni poteče nekako 10-60 dni, bolezen pa traja od 1-7 dni in se konča s smrtjo obolele živali.

Kako spoznamo žival s steklino?

Gozdne živali se človeka praviloma bojijo in se pred njim skrivajo, stekla žival pa se ne boji, zatava v naseljene predele in se obnaša napadalno, hkrati pa se zaradi paralize okončin težje premika, pretirano se tudi slini, ker ima težave s požiranjem. Domače živali lahko naglo spremenijo običajno obnašanje, postanejo napadalne, nemirne ali pa pretirano umirjene, lahko izgubijo apetit, grizejo ali požirajo različne predmete. Tudi zanje je značilo pretirano slinjenje, naježena dlaka in paraliza okončin.

Če pri vašem ljubljenčku opazite znake okužbe ali pa da vas je žival celo ugriznila, morate ravnati razumno, da preprečite najhujše. Več o tem pa izveste v drugem delu prispevka.

Več o tem na: (http://www.zzv-nm.si/default.cfm?Jezik=Si&Kat=050601&Bes=75)

1

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook