Zanimivosti objavil

Kratko izobraževanje o steklini, 2. del

Nekaj o steklini smo izvedeli že v prvem delu prispevka, sedaj pa sledijo še informacije in dejstva, ki so za pravilno ravnanje ob stiku s steklino še kako pomembna.

Žival vas je poškodovala – kako boste ukrepali?

Najprej pustite, da kri nekaj časa teče iz rane, ne popustite želji, da bi jo čim prej obrisali do suhega! S čistim robce ali sterilno gazo rano obrišite tako, da slino spravite proč od rane in ne vanjo. Nato rano temeljito sperite z milom ali pod čisto tekočo vodo, jo prekrijte s sterilnim povojem in jo povijte. K zdravniku se odpravite nemudoma, da vam bodo tam rano oskrbeli in vas napotili v antirabično ambulanto območnega zavoda za zdravstveno varstvo. Tam se opravi postopek za zaščito pred morebitno okužbo z virusom stekline.

Če je poškodbo povzročila žival, ki je znana, poškodovanec navede naslov lastnika te živali, ki je s strani Zavoda obveščen o nadaljnih ukrepih. V kolikor pa je poškodovanca ugriznila neznana žival, pa je poškodovanca potrebno nemudoma cepiti proti steklini.

Lastnik živali, ki je povzročila takšno ali drugačno poškodbo, te živali ne sme odtujiti ali celo ubiti, temveč mora obvestiti veterinarja, da opravi nadzor živali, tudi če je proti steklini bila cepljena. Če ta žival izgine, jo nujno obvestiti antirabično ambulanto območnega Zavoda za zdravstveno varstvo. Truplo živali mora lastnik takoj prinesti v veterinarsko postajo ali pa veterinarja poklicati na dom-glava živali je poslana na preiskavo, s katero se odloči ali je bila žival stekla ali ne.

Kdaj se moramo nujno cepiti proti steklini?

Kadar pride do poškodbe, ki jo je povzročila nepoznana ali domača žival, ki je ni mogoče imeti pod 10-dnevno veterinarsko kontrolo. Cepiti se je potrebno tudi , če veterinar opazi pri živali znake stekline ali potrdi okužbo na podlagi preiskav, ter če pride do kontakta poškodovane kože ali sluznic z nastavljenimi vabami za lisice. Cepivo je varno in učinkovito, da bi dosegli popolno zaščito, pa so potrebne 4 doze cepiva.

Obstaja tudi preventivno cepljenje, obvezno pa je za tiste, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe z virusom stekline (veterinarji, laboratorijski delavci, gozdarji, …). Kadar potujete v dežele, kjer je nevarnost za okužbo visoka, je prav tako priporočljivo, da se cepite preventivno.

Preventiva je najboljša…

Da bi imeli kar najmanj možnosti za okužbo, se izogibajmo božanju divjih in potepuških živali, ljubljenčke proti steklini redno cepimo in jim ne dovolimo, da se gibljejo brez nadzora. Če pride do stika domače živali z divjo ali sumljivo živaljo, jo moramo takoj izolirati in obvestiti veterinarja. Nikdar se tudi ne dotikajmo vab za cepljenje lisic, niti ne trupel živali, ki jih najdemo.

Obveščenost o problemu nam lahko zelo pomaga da se mu izognemo, če pa že ne popolnoma, pa znamo ob nesreči pravilno ukrepati. Če boste širili svoje znanje o takih stvareh naprej, boste tudi sami veliko pripomogli!

Več o tem si lahko pogledate na:(http://www.zzv-nm.si/default.cfm?Jezik=Si&Kat=050601&Bes=75)

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook