Zanimivosti objavil

Kravji bal

Bohinjski dogodek, ki je zelo prepoznaven, izhaja iz praznovanja, namenjenega poklonu planšarjem, ki so gnali gospodarjeve krave past v bohinjske planine. V stari gostilni Pri Tomaževcu v Bohinjski Češnjici je bila vsako leto zabava za planšarje, ki so jeseni prignali črede spet nazaj v dolino, kaj kmalu pa je ta dogodek postal veselica za ves Bohinj.

Nekako leta 1925 so se planšarjem ob koncu sezone pridružili tudi natakarji, ki so v sezoni delali v bohinjskih hotelih in takrat se je Kravji bal preselil v Ukanc, kamor so domačini na ta praznik hodili peš in tudi na vozovih. Skozi čas se je praznik seveda spreminjal in tako po drugi svetovni vojni dobil novo vsebino in razsežnosti in tak se tradicionalno ponavlja vsako leto.

Letos je na vrsti že 54. Kravji bal, pri prireditvi pa sodelujejo majerji in planšarji, ki se po končani pašni sezoni vrnejo s planin skupaj z okrašeno živino in basengo na ramenih, torej z vsemi pripomočki, ki so jih potrebovali, tudi tiste za izdelovanje sira. Prireditev se odvija na prostoru pod Pršivcem v Ukancu in je z zabavnim programom privlačna za številne obiskovalce.

Poleg glasbenega programa je seveda najzanimivejši del kravjega bala predstavitev opreme in oblačilne kulture planšarjev, poleg tega pa še kmečke in pastirske igre, v zadnjih letih pa še predstavitev gozdarskih orodij. Kmečka hrana, še posebej Bohinjski sir, da kravjemu balu le še piko na i.

Če vas zanima prireditev, pri kateri se predstavi preteklost in se zmeša s sedanjostjo, dobro družbo, čistim zrakom in glasbo, potem se lahko udeležite letošnjega kravjega bala, ki se bo odvijal v nedeljo, 18. septembra 2011.  V petek, 16. septembra pa se bo odvijal planšarski dan z ogledom sirarne in dodatnim programom, v soboto, 17. septembra, pa je dan za športnike: Na kolo po Bohinju.

Dodatne informacije dobite na http://kravjibal.bohinj-info.com.

Vir: http://kravjibal.bohinj-info.com

Nina Pirc

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook