Vrtnarstvo objavil

Krizantema, zlati cvet na koncu sezone

Jesen je čas, ko se ne le na grobovih, temveč tudi v mnogih slovenskih vrtovih bohotijo najrazličnejše vrste krizantem. Krizantema izvira iz Kitajske in iz Japonske in pripada družini Asteraceae (košarice). Pri nas jo enačimo z dnevom spomina na mrtve, a to so rože sreče, zdravja in tudi kulinarike. Ker so krizanteme rastline, ki našo jesen resnično obarvajo, ji nekateri rečejo tudi jesenska vrtnica. Krizantema je tropska rastlina in zraste, povsem odvisno od posamezne sorte v višino tudi do 150 centimetrov. Cvetovi so najrazličnejših barv in oblik, nekatere so polne, spet druge enostavne. Nekatere sorte, ki so gojene zunaj dišijo, a križanci ne dišijo. Krizanteme so dolgo obstojne tudi kot rezano cvetje, četudi jim v vazo ne dodamo sredstva za daljši obstoj. Resnično je malo sort krizantem, ki  so odporne na mraz, a v kolikor želimo, da nam bodo krizanteme polepšale jesen, jih moramo proti koncu maja posaditi na prosto. Ukoreninjene rastline je treba posaditi takoj po prezimitvi.

 

 Pomembno je, da vseskozi ohranjamo vlažno prst, saj se bo v nasprotnem primeru občutno zmanjšalo število cvetov. Pazimo, da je temperatura v času, ko jih sadimo dovolj visoka, kajti tudi to vpliva na kasnejše cvetenje. Sadike krizantem, ki jih vzgojimo iz stebla je potrebno posaditi od polovice julija pa do konca avgusta. Le tako bomo dosegli, da bo krizantema v jeseni zacvetela. Mlade sadike naj bodo dobro razvite, čvrste, koreninski sistem naj bo razvejan in kratek. Ko jih sadimo, jih sadimo plitko, saj imajo kratek koreninski sistem in potrebujejo dovolj kisika in mikroorganizmov.

 

Odrasle sadike krizantem sadijo le v predelih, kjer je čez dan dovolj sonca. Ko se sadika prime in požene novo mladiko, odstranimo mehki vrh, saj bo tako zrastla lepša in bolj razvejana rastlina. Čez poletje je pomembno, da jo redno zalivamo okrog nje nasujemo zastirko, ki v zemlji obdrži vlago. Pozno jeseni, ko krizantema odcveti in začnejo temperature padati, jo obrežemo in pokrijemo, najbolje s slamo. Tako bo rastlina zagotovo preživela nizke temperature. V kolikor želimo, da nam bo krizantema cvetela v lončku, je pomembno, da ji ponudimo veliko prostora. Večji bo lonček, večja in lepša bo krizantema. Poskrbimo za redno zalivanje, obenem pa mora imeti lonec dobro drenažo. Res, da krizanteme cvetijo v jeseni, a z njimi se je potrebno ukvarjati skozi celo leto. Odgovarja jim hranljiv humus, gnojenje ni potrebno, lahko jih dognojujemo le v času cvetenja.

Krizanteme so dokaj tolerantne do škodljivcev, toda listne uši, tripsi in bele mušice jih lahko popolnoma uničijo. Kot dobra preventiva se zato obnese zaščita i insekticidi. Lahko jih napadejo nekatera obolenja, predvsem razpad korenin in odpadanje listov.  Krizanteme so rastline cesarskega dvora in morda marsikdo pozna pregovor: če želite biti srečni vse življenje, gojite krizanteme!

 

Besedilo in fotografija: Zvonka Lešnik

 

 

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook