Zanimivosti objavil

Krizantema – zlati cvet sreče

Kitajski pregovor pravi »Če želiš biti srečen vse življenje, vzgajaj krizanteme.« Krizantema je v mnogih državah simbol za veselje, optimizem, resnico in dolgo življenje. V azijski kulturi je to plemenit cvet, žal pa v nekaterih evropskih državah je krizantema bila »kaznovana« kot nagrobni cvet. Zakaj je temu tako?

Rod krizantem (Chrysanthemum) predstavlja velika skupina cvetočih trajnic oziroma enoletnic, katere sodijo v družino nebinovk (Asteraceae). Njihov dom je Azija in severovzhodni del Evrope.

Krizanteme, ki v vzhodnoazijski umetnosti sodijo v skupino »plemenitih«, kamor sodijo še orhideja, bambus in slivov cvet (Prunus mume), so najprej gojili na Kitajskem kot zelišče že v 15. stoletju pred našim štetjem. Botaniki domnevajo, da so rastlino na Japonsko prinesli v 8. stoletju n.št. Tamkajšnji cesar naj bi krizantemin cvet sprejel za svoj osebni simbol. Na Japonskem obstaja tudi »Praznik sreče«, kjer je glavni slavljenec ravno krizantemin cvet.

Prve krizanteme se na evropskih tleh pojavijo veliko bolj pozneje, najverjetneje leta 1688 na Nizozemskem. Prvi zapiski o gojenju krizantem pa segajo v drugo polovico 18. stoletja v Franciji in Angliji. Od tu naj bi krizanteme prinesli tudi v Italijo, kjer so dobile »žalosten sloves«. Pravo gojenje krizantem v Evropi se prične v 19. stoletju, ko so se vrtnarije pričele specializirati s hibridizacijo novih sort in z uvozom iz Vzhoda.

Natančna letnica, kdaj so krizanteme »odpotovale« v Ameriko je za vedno izgubljena v zgodovini. Iz podatkov Hortikulturnega društva Massachusetts (1829) izvemo, da je bilo takrat priznanih že vsaj 17 sort.

Sprva so na prostem gojili samo prezimno odporne sorte krizantem, šele z razvojem steklenih rastlinjakov se prične gojenje manj odpornih vrst. Krizantema tako postane cvetličarska rastlina – odlično rezano cvetje in kasneje še lončnica.

Krizanteme niso le za na grobove!

Verjetno nobena rastlina ni tako nesrečna kot je ravno krizantema. Že njen vonj marsikomu ne ustreza, poleg tega zacveti ravno v času, ko se praznuje spomin na mrtve! Zakaj potem »nagrobni« cvet? Prvi in verjetno tudi najbolj logičen odgovor je ravno njen »nesrečni« čas cvetenja (jesen-zima) in seveda odpornost na nizke temperature. V preteklosti (vsaj za preproste ljudi) na pokopališča ni sodilo posebej iskano cvetje, ampak običajne cvetlice, ki so izražale preprosto misel na pokojne. Vedeti moramo namreč, da so bile prve krizanteme po obliki cvetov podobne marjeticam.

Krizanteme v kulinariki

V nekaterih delih Azije iz belih ali rumenih cvetov krizantem vrste C. morifolium kuhajo sladko pijačo znano kot »krizantemin čaj«. Čaj, ki naj bi imel tudi zdravilne učinke, priporočajo kot pomagalo k hitrejšemu okrevanju pri gripi.

V Koreji je znana alkoholna pijača »gukhwaju«, to je pravzaprav riževo vino aromatizirano s cvetovi krizantem. V kitajski kuhinji kuhane liste uporabljajo kot zelenjavo, cvetne liste pa kot aromo primešajo v gosto juho iz kačjega mesa.

Naravni insekticid, okoljevarstvenik in zdravnik

Bolhač je skupno ime za več vrst cvetočih rastlin iz rodu krizantem (Chrysanthemum). V splošnem so to trajnice s cvetovi podobnimi ivanjščici katere se goji kot okrasne rastline. Poleg tega pa je bolhač pomemben kot naravni insekticid. Iz posušenih in nato v prah zmletih cvetnih glavic že od nekdaj pridobivajo piretrinski prašek ali ekstrakt za proizvodnjo naravnih insekticidov. Piretrini imajo kontaktni učinek in delujejo na živčni sistem insektov. Z njimi zatiramo širok spekter rastlinskih škodljivcev.

Ameriška vladna organizacija NASA je v okviru študije »čist zrak« dokazala, da krizanteme v zaprtih prostorih zmanjšujejo onesnaženost zraka. Nekateri strokovnjaki na področju medicine trdijo, da izvlečki rastline (steblo in cvet) delujejo kot antibakterik,  antimikotik (protiglivično) in anti HIV-1.

Švedski botanik Carl Linné oziroma oče taksonomije, kot ga nekateri imenujejo, je rastlino poimenoval s kombinacijo grških besed »chrysous« zlato (barva prvotnega cvetja) in »anthemon«, kar pomeni cvet. Če združimo vse skupaj bi lahko krizantemo poetično poimenovali kar – zlati cvet sreče!

 

Vir:

http://en.wikipedia.org/wiki/Chrysanthemum

http://faculty.ucc.edu/biology-ombrello/pow/chrysanthemum.htm

http://www.mums.org/journal/articles/chrysanthemum_history.htm

http://clark.wsu.edu/volunteer/mg/gm_tips/Mums.html

 

 

Martina Vodopivec,

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook