Zanimivosti objavil

Kuhati stročnice – nasveti in recepti

Čičerka, fižol, leča, fižol in grah: številne sestavine za sezonske jedi. Misel na stročnice prikliče mirno jesensko vzdušje in okuse, ki ogrejejo srce. V kuhinji so stročnice popolne sestavine za juhe, solate in glavne jedi. Lahko jih hranimo v shrambi v konzervah kot predkuhane ali pa kot suhe (v zrnju). Prve so zelo praktične saj zmanjšajo čas priprave jedi v zameno pa izgubijo na okusu. Nasprotno pa nam suho zrnje da poln okus, se pa čas priprave bistveno podaljša saj suho zrnje potrebuje namakanje. 

V trenutku, ko semena damo v vodo prične škrob v zrnju vpijati vlago, zrnje se nabrekne in postane bolj čvrsto. Tudi samo kuhanje stročnic mora biti »nežno« in postopno. S tem zmanjšamo možnost, da zelenjava po kuhanju ne postane trda. Daljše namakanje (vsaj 8-10 ur) in počasno kuhanje morda v klasični glineni (terracota) posodi vsekakor zagotovi uspeh. Kdor pa nima vsega tega časa lahko uporabi ekonom lonec (lonec na zvišan pritisk) z debelejšim dnom.

Nasvet: količina vode za namakanje je šestkratna teži suhega zrnja – 250 g zrnja v 1,5 l vode.

Dober recept s stročnicami lahko »pokvari« tudi kislo okolje, kar pomeni, da je v primeru priprave jedi predvidena uporaba paradižnika, kisa ali limoninega soka je dobro, da te sestavine dodamo čisto na koncu oziroma po kuhanju. Tudi zaradi soli stročnice postanejo trde, zato jo dodamo tako kot ostale »kisline« šele po kuhanju.

_______________________________________________________________
GRAHOVA JUHA

Sestavine:

200 g graha v zrnju

korenje

por

1 strok česna

ekstra deviško oljčno olje

lovorjev list

1 l zelenjavne jušne osnove

sol in poper

 

Priprava:

Grah namočimo za nekaj ur v hladni vodi, odcedimo in speremo. V ponvi ali posodi segrejmo olje, dodamo nasekljano korenje, por in česen ter dodamo lovorjev list. Na zmernem ognju malo prepražimo. Dodamo grah in zalijemo z vrelo juho. Dodamo še žličko soli in počasi kuhamo približno uro in pol. Odstranimo lovorjev list in juho prepasiramo skozi redko cedilo. Jed postrezite z malo popra in naribanim ovčjim sirom.

_______________________________________________________________

ENOLONČNICA S ČIČERIKO, FIŽOLOM IN JEČMENOM

Sestavine:

150 g oluščenega ječmena

konzerva čičerike

konzerva fižola

zelenjavna jušna osnova

šalotka

poper in sol

timijan

olivno olje


Priprava:

Ječmen namočimo za nekaj ur, odcedimo in speremo. Šalotko sesekljamo in opražimo na olju (v ekonom loncu), dodamo mlet poper, ječmen, odcejeno čičeriko in fižol. Premešamo in vse skupaj prelijemo z juho (juha mora presegati stročnice za 1 cm). Zapremo posodo in pod pritiskom kuhamo 20 minut od piskanja ekonom lonca. Po končanem kuhanju polovico juhe zmiksamo in dodamo k ostali polovici. Na koncu dodamo še sol in sveže lističe timijana.

_______________________________________________________________

BOBOVA KREMNA JUHA


Sestavine:

350 g boba v zrnju

30 g masla

30 g moke

zelenjavna jušna osnova

peteršilj

sol in poper

krušne kocke


Priprava:

Bob namočimo v hladni vodi čez noč. Namočen bob odcedimo, speremo in damo v ekonom lonec ter zalijemo z zelenjavno juho (juha mora presegati stročnice za 1 cm). Zapremo posodo in pod pritiskom kuhamo 20 minut od piskanja ekonom lonca. Po končanem kuhanju bob odcedimo in zmiksamo. V drugi posodi na maslu prepražimo moko, dodamo juho (od kuhanja) ter dodamo še bobovo kremo. Solimo. Jed postrezite s sesekljanim peteršiljem in krušnimi kockami(http://donne.virgilio.it/cucina/index.html)

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Kuhati stročnice – nasveti in recepti

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook