Zdravje objavil

Kumina, izganjalka plinov

 

Kumina (Cumin carvi) velja za eno najstarejših evropskih začimb. Izvira iz Sredozemlja in od tam  se je razširila tudi v Azijo. Danes poznamo maroško, špansko, portugalsko, indijsko, tajsko, mehiško kumino, kar nakazuje, da so si jo posamezni narodi kar nekako prisvojili.

Kumina je dvoletna kobulnica, ki ima belo vretenasto korenino. Za svojo rast potrebuje veliko vlage zato jo najpogosteje najdemo na močvirnih tleh kjer lahko razvije močno korenino. Ravno tako kot vodo pa potrebuje tudi veliko sonca. Cvetovi kumine so bele barve, plod pa podolgovat in rebrast. Nabiramo jo v juliju in v avgustu.

V današnjem času kumino nekako bolj kot v zdravilne namene uporabljamo kot začimbo kar pa nikakor ne pomeni, da si iz nje ne smemo kadarkoli pripraviti skodelico okusnega čaja. Topel in nesladkan kuminov čaj so v ljudskem zdravilstvu uporabljali kot eno izmed najučinkovitejših zdravil proti draženju na bruhanje, pri prebavnih krčih, napenjanju ter močnih vetrovih. Kumina vznemiri črevesne mišice, da se napnejo in izločijo pline, ki nastanejo ob razkroju hrane. Ima značilen močan, sladek, nekoliko oster ter za spoznanje grenak okus. Zato ostaja dejstvo, ali jo obožujete ali pa je enostavne ne prenašate, vendar slednji nikar ne bodite žalostni saj se jo da uspešno nadomestiti s plodovi komarčka in janeža, ki sta ji po učinku zelo podobna. Knjige, ki opisujejo zelišča jo pogosto opisujejo kot zelišče, ki draži, odpira, greje, krepi želodec, žene na vodo ter spodbuja prebavo. Vsebuje eterična olja, sladkor, škrob in sol in prav njeno hlapno olje spodbuja delovanje želodca in žolčnega mehurja. Kumin se obnese tudi kadar nas muči pekoča zgaga, prehlad, glavobol in zobobol. Z njo si lahko razkužimo dihala in spodbudimo periferni krvni obtok. V češkem ljudskem zdravilstvu svetujejo pogosto uživanje kumine za preprečitev kapi. V ljudskem zdravilstvu kuminov čaj že od nekdaj s pridom uporabljajo tudi porodnice saj zmanjšuje bolečine pri krčih in tako naredi popadke manj boleče. Nič manj pomembna ni za doječe matere saj v času laktacije spodbuja nastanek mleka. Prav tako pospešuje menstruacijo in zmanjšuje krče maternice zato ji lahko upravičeno rečemo, da je odlična zaveznica žensk. Kakor ženske se lahko na kumino zanesejo tudi otroci in dojenčki . Slabotnim in šibkim otrokom lahko pripravimo večkrat na teden kuminove kopeli po katerih se bodo hitro okrepili. V ruskem zdravilstvu pa je kumina zelo cenjena kot zdravilo zoper alkoholizem. Po približno enomesečni kuri naj bi se pijača alkoholiku dokončno uprla.

Čaj iz kumine pripravimo v obliki poparka, uporabimo pa ga lahko tudi v mleku saj je izraba eteričnih olj tako še boljša. Zoper motnje v prebavi kumino mešamo z janežem, poprovo meto, baldrijanom, kamilico, sladkim korenom itd. Da umirimo krče in preženemo napenjanje ljudsko zdravilstvo priporoča, da s plodovi kumine napolnimo vrečk, jo segrejemo in položimo na trebuh. V vinu kuhana kumina odpravlja gliste, učinkuje pri zadrževanju urina pri starejših ljudeh in odpravlja težave s hemoroidi.  

Viri: http://www.gorenjskiglas.si/novice, http://www.ekomagazin.si, http://www.zdravje.si

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook