Gozdarstvo objavil

Les kot gradbeni material

Sodobnim materialom še vedno kljubuje material, ki s svojo vsestransko uporabnostjo vedno znova prepriča. To je seveda les, ki je eden najstarejših materialov, kar jih poznamo.

Poleg tega, da je enostaven za obdelavo, je znana tudi njegova sorazmerno nizka toplotna prevodnost, nanj je tudi enostavno nanesti izolacijske plasti, zaradi lahke lesene gradnje pa je izvedba energijsko učinkovitih hiš še posebej ugodna z ekonomskega vidika. Če primerjamo les z drugimi nosilnimi materiali npr. z opeko ali pa armiranim betonom, ugotovimo, da ima les izjemno ugodne toplotno zaščitne karakteristike. Pri enakih zunanjih merah lesena gradnja omogoča do 10 odstotkov več uporabne površine v primerjavi z masivno gradnjo. Masa lesa je majhna, življenjska doba pa zelo dolga, zdrži tudi visoke obremenitve, je zelo žilav in trden.

Gradnja hiš iz lesa pozna različne vrste konstrukcijske izvedbe: lahko in masivno. Pri lahko konstrukciji se uporablja bruna kot stojke in prečke, med katere se nato vstavi toplotna izolacija. Modernejše hiše iz masivnega lesa pa so grajene iz ploščatih, masivnih elementov, ki so med seboj povezani križno ali po plasteh. Prednost lesene gradnje je tudi ta, da se posamezni elementi konstrukcije lahko izdelajo že v delavnici, kar pomeni možnost dela tudi takrat, ko so konvencionalna gradbišča v fazi počivanja (denimo pozimi, v mrazu).

Indijanska modrost pravi: »Če želiš ozdraveti, se vseli v leseno hišo.« Če les ni obdelan s snovmi, ki bi ogrožale zdravje, ta modrost lahko velja še dandanes. Načelo, kateremu je potrebno slediti je tudi, da je potrebno vgraditi suh les in ga takega tudi ohraniti, saj tako lesa ni potrebno obdelovati s kemičnimi sredstvi. Ker je les naravno gradivo ima prav vse lastnosti, potrebne za ugodno bivanje v prostorih: les zraku odvzema vlago in jo po potrebi tudi oddaja nazaj v prostor, je toplotno—izolacijski material, nima elektrostatičnega naboja, ima prijeten vonj in ne oddaja strupenih snovi.

O lesenih hišah krožijo tudi predsodki, da je v njih prepih, da hitro preperevajo, ter da hitro zagorijo. Raziskave pa so pokazale, da ti predsodki vsekakor ne držijo. Lesene hiše, ki so zgrajene po letu 1985 dosegajo ali celo presegajo zahteve sodobne protipožarne in toplotne zaščite ter tudi zaščite pred vlago in celo hrupom. Raziskave kažejo še, da je požar v leseni hiši veliko bolj obvladljiv in manj nevaren, kot v drugih hišah. Pri gorenju lesa namreč nastane po površini zoglenela plast, ki deluje kot samozaščita pred nadaljnimi poškodbami zaradi gorenja.

Lesene hiše so v zadnjem času veliko bolj zanimive, saj ljudje zopet odkrivajo prednosti takšne gradnje. Seveda tudi pri lesu velja, da ima vsaka stvar svoje prednosti in slabosti, vsekakor pa nas les, kot gradbeni material, vedno znova pozitivno preseneti.

Vir:

http://www.cipra.org/pdfs/249_sl/at_download/file

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook