Vrtnarstvo objavil

Letos prepolovljen pridelek buč

Enako kot pridelovalcem mnogih drugih kmetijskih kultur, so letošnja katastrofalna neurja s točo povzročila velikansko škodo tudi pridelovalcem buč, s tem pa so posredno zelo prizadeti tudi potrošniki bučnega olja. Glede na to, da je letošnji povprečni izpad pridelka – buč, okoli 50 odstotkov, je zanesljivo, da bo prihodnjo zimo tudi bučno olje bistveno dražje. Po mnenju priznanega pomurskega oljarja Sandija Šeruga
bi do podražitve tega produkta moralo priti tudi sploh, ker da cena
kakovostnega bučnega olja ne bi smela toliko zaostajati za ceno v
sosednji Avstriji, sedaj pa jih bo k podražitvi prisililo tudi
pomanjkanje bučnic, oz. njihova višja odkupna cena. Šeruga sicer
poudarja, da je letošnji izpad pridelave buč različen od območja do
območja, tako da znaša ta ponekod le do deset, drugod pa tudi do 80
odstotkov. Ponekod so namreč sadeži tako uničeni, da se jih praktično ne izplača niti pobirati,
kajti namesto, da bi v povprečju bili v velikosti košarkarske, so ti
ponekod le povprečno velikosti teniške žoge, kot je slikovito predstavil
pridelek bučk eden izmed prekmurskih kmetov.

  Sicer pa dobri
pomurski in štajerski gostinci vedo, da za goste, predvsem Štajerce in
Prekmurce, kakor tudi Avstrijce in še katere, solata brez bučnega olja,
pravzaprav ni solata. Tako kot denimo na Primorskem cenijo olivno olje,
cenijo namreč na tem koncu države bučno olje. In čeprav nekatere večje
oljarne izdelujejo bučna in solatna olja, so ljudje v Pomurju in na
Štajerskem posebej navdušeni nad domačim bučnim oljem, predvsem zaradi
specifičnega okusa in vonja. Ravno zaradi tega ne preseneča dejstvo, da
je na tem koncu države, predvsem na območju Slovenskih goric in
Prlekije, še sedaj v obratovanju veliko domačih oljarn in da jih
je v preteklosti bilo še precej več. Tudi danes namreč kmetje, ki
pridelujejo buče, sončnice in oljno repico, najraje sami izdelujejo
olje, kar jim je v tovrstnih oljarnah tudi omogočeno. Sicer pa, po
pričevanju starejših pridelovalcev, v preteklosti ni bilo buč, ki so
dajale golo seme in so ga iz obdanih lusk morali ročno luščiti. Zato je
po zimi, ob luščenju bučnega semena bil pravi kmečki praznik, kajti
vedno se je zbralo veliko ljudi in so pogosto po opravljenem delu
prirejali tudi plese. Naslednji dan je sledilo žganje oluščenega semena,
iz katerega je teklo gosto dišeče olje, ki je blagodarno polnilo
nosnice navzočih.

  Dandanes pa se je tudi na tem področju
marsikaj spremenilo: Med drugim ni več niti tovrstnega luščenja, toda
ostalo je enako pridelovanje olja in zato so “še živeče” oljarne, med
kmeti in tudi potrošniki, še bolj cenjene. Tako samo ob magistralki , od
Radenec do Lenarta, je kar nekaj takšnih oljarn, kjer diši tako kot v
nobeni hotelski kuhinji. Naj omenimo le oljarni Šeruga na Meleh in Maloh v Zg. Ščavnici, ali pa Ketiš v Bendeiktu in Peternel v Žerjavcih
Vse so to znane oljarne, kjer veliko tukajšnjih prebivalcev že
desetletja sami stiskajo bučno in drugo olje, drugi pa ga spet v istih
teh oljarnah kupujejo. Pri oljaru Sandiju Šerugi na Meleh pri Radencih,
kjer imajo veliko kooperantov za pridelovanje bučnic in kjer pridelajo
veliko bučnega in drugih olj za trg smo izvedeli, da s prodajo le tega
ni posebnih težav, kajti potrošniki čedalje bolj cenijo domačo kakovost.
Za liter kakovostnega olja potrebno 2,3 do 2,8 kg bučnega semena (gleizdorf, Wiesa, Slovenska golica…).

Bučno olje je tudi zdravilno
  Kot je znano buče so doma v Mehiki in Teksasu;
v Evropo pa so jih prinesli Španci. Prvi je namreč o bučah pisal
Krištof Kolumb v svojem dnevniku 3. decembra 1492. Sicer pa najlepše
buče uspevajo na sončni legi, v globoki in vlažni, humusni zemlji.
Buče in bučno olje pa so tudi zdravilo, saj je ljudsko zdravilstvo že
zdavnaj spoznalo zdravilnost bučnih semen, ki pa je dobilo tudi
znanstveno potrditev. Bučno olje je, po mnenju medicine, koristno zdravilo proti glistam in trakulji, saj bučno seme vsebuje snovi, ki škodujejo črevesnim zajedalcem in jih odganjajo. Bučno lje je koristno tudi kot zdravilo za opekline, z njim lahko zatiramo od mraza razpokano kožo na rokah in nogah. Tudi ljudem, ki imajo težave s prostato je dobrodošlo uživanje bučnega olja, enako pa tudi bučno meso, ki je dobro za dieto želodčnih bolnikov

Objavil/a Brigita Primc
 

 

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook