Zanimivosti objavil

Lipa, lipovec in zdravilni učinki

Veliko ljudi ne ve, da so mladi listi nekaterih dreves užitni. K tem
drevesom spadata tudi lipa in lipovec, ki jih lahko brez kakršnega
zadržka pojemo in dodamo k solatam.

V solatne namene je povsem vseeno, če ne poznamo razlik med lipo in
lipovcem, drugače pa drevesi ločimo po tem, da so žilni koti na spodnji
strani listov lipe belodlakavi, lipovca pa rdečerumeno dlakavi. Ko
zacvetita, se lipa izkaže z manj cvetovi, ki pa so večji. Lipa ima v
socvetju ponavadi tri cvetove, lipovec pa do deset.

Seveda za pripravo zeliščnih poparkov nabiramo tudi socvetja, ampak tu
nas bodo bolj zanimale solatne kakovosti lipe in lipovca. Nabiramo
mlade, svetleče pomladne liste obeh vrst, ki so povsem mehki in
prijetnega okusa. Kasneje postanejo za uživanje pretrdi in trpki, ob
osnovi debel pa radi poženejo poganjki, ki z mladimi listi podaljšajo
lipovo solatno sezono. Liste dodajamo solatam vseh vrst. Ker so dovolj
mehki in niso veliki, jih pustimo cele. Lahko pripravimo tudi povsem
lipovo solato, saj so mehki listi kot ustvarjeni za osnovo solate, ki ji
dodamo zelišča in cvetove.

Obe rastlini lipa in lipovec imata enak zdravilni učinek. Cvetje pomaga
proti povišani temperaturi in prehladu. Čaj iz lipovega cvetja blaži
krče in pospešuje potenje, pozdravi vnete dlesni, prežene napetost in
nemir. Pijemo ga ob prehladu in težavah z ledvicami ter pljuči. Rahlja
sluz, pospešuje krvni obtok in čisti kri.

Lubje nabiramo pozimi. Je odlično sredstvo za pospeševanje izločanje žolča. Jemljemo ga v obliki prahu ali v čaju.

Pomladna lipova solata
V solatno skledo damo prgišče mladih lipovih listov. Dodamo, kar je
drugega zelenega in drugače pomladno barvitega pri roki: nekaj bukovih
listov, malo smrekovih vršičkov, poganjke navadne zvezdice in drugo
samoniklo zelenjavo. V skledo narežemo še jabolko ali dve ter začinimo z
limoninim sokom in oljčnim oljem ali s svetlim sezamovim oljem. Solato
lahko še malo posolimo, potrebno pa ni. Okrasimo jo z užitnimi cvetovi,
na primer z regratovimi ali s smrdljivkinimi.

Viri:
-Rože & vrt VI/5 (maj 2007)
-http://zdravplanet.blogspot.com/

Objavil/a maruša pišljar
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook