Čebelarstvo objavil

Lipov med

Lipov med je kremno bele barve z
rumenim ali zelenim odtenkom ali izrazito rumene barve. Ima značilen
vonj po lipovem cvetju in mentolu ter zelo značilno, srednje intenzivno
aromo po mentolu, lipovem cvetju, zeliščih ali svežih orehih.

S staranjem se med strjuje in najprej postane kašast, potem pa delno ali
povsem trd, pravimo, da med kristalizira. Do tega pojava pride, ko
začne glukoza tvoriti kristale. Med lahko v kristaliziranem stanju
hranimo več let, pri čemer se mu lastnosti ne spremenijo. Kristaliziran
med stopimo tako, da kozarec postavimo v vročo vodo, med pa mešamo. Pri
tem temperatura medu ne sme preseči 42 °C.

Sestavine

Med vsebuje povprečno 34 % grozdnega
sladkorja (glukoza), povprečno 40 % sadnega sladkorja (fruktoza) in 1 do
4 % trsnega ali pesnega sladkorja (saharoza), 18 % vode, fermente
(diastaza, invertaza, katalaza, peroksidaza, lipaza), rudninske snovi
(kalij, kalcij, natrij, magnezij, železo, klor, fosfor, jod itd.),
organske kisline ter vitamine B skupine in C vitamin.

Zdravilne lastnosti

Lipov med je zaradi izrazitih
protibakterijskih lastnosti dobra zaščita pred angino in vnetjem dihal.
Je dobrodejen pri prehladnih obolenjih, saj omogoča lažje izločanje
sluzi iz grla in nosa.

Priporočena uporaba:

Lipov med je najučinkovitejši, če ga
vsako jutro jemljete eno čajno žličko pred zajtrkom (po potrebi tudi
več), lahko pa ga tudi vmešate v toplo vodo, mleko, čaj in, še bolje, v
jabolčni kis.

Shranjevanje:

Lipov med shranite pri sobni temperaturi in v temnem prostoru.

Nasveti

Ko v kuhinji izbiramo med, upoštevamo
različnost okusov, arom in barv, ki so odvisni od vrste čebelje paše.
Temnejše vrste medu imajo intenzivnejši,ter  nekoliko bolj grenak okus!

Vir: http://www.gurman.eu
       http://www.med-honey.com

Objavil/a maruša pišljar
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook