LOKALNA TRAJNOSTNA OSKRBA Z ZELENJAVO POMEMBNA ZA ZDRAVJE, OKOLJE TER PREHRANSKO IN SOCIALNO VARNOST

Na kmetiji Jožeta  Kogoja v okolici Ljubljane je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) na novinarski konferenci, skupaj z Inštitutom RS za varovanje zdravja (IVZ), GIZ zelenjava in KZ Krka, predstavilo vsebine povezane s sezono zelenjave v Sloveniji, nadzoru nad prodajalci, pomenu zelenjave iz bližine in druge koristne informacije za potrošnike. Generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na MKO, dr. Martina  Bavec je povedala, da zaradi krajše transportne poti lokalno pridelane zelenjave, manj onesnažujemo okolje in ohranjamo domača delovna mesta ter razvoj podeželja, v času krize pa zagotavljamo lastno prehransko varnost in zagotavljamo delovna mesta.

Lokalno pridelana zelenjava je sveža, njena dozorelost je optimalnejša in ima zato večjo hranilno vrednost z večjo vsebnostjo nekaterih vitaminov. Dr. Bavčeva je opozorila tudi na to, da je v Sloveniji nadzor velik in da so slovenski pridelovalci mnogo bolj kontrolirani kot v drugih državah. Glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje, mag. Saša Dragar Milanovič pa je izpostavila pomen zagotavljanja varne hrane ter zaščite potrošnika pred zavajanjem. »V splošnem lahko zatrdim, da se na slovenskih policah prodaja varna zelenjava«, ob tem pa je Dragar Milanovičeva potrošnike pozvala k preverjanju blaga in tudi porekla oz. oznake na teh živilih.

Prednosti lokalno pridelane hrane za zdravje ljudi je predstavila tudi Mojca Gabrijelčič z Inštituta RS za varovanje zdravja. Po njenih besedah Slovenci dnevno pojemo manj zelenjave kot priporoča svetovna zdravstvena organizacija. »Zdravje ne nastaja v zdravstvenem sektorju ampak na kmetijah, na policah, kjer lahko izberemo bolj ali manj zdravo hrano«, je dejala Gabrijelčičeva in dodala, da sta sezonska zelenjava in sadje iz lokalnega okolja praviloma bolj optimalno dozorela in imata višjo hranilno vrednost.

Ivan Bučar iz GIZ zelenjava pa je opozoril, da je slovenski potrošnik premalo osveščen o prednostih zelenjave iz bližine ter pozval potrošnike, naj posegajo po zelenjavi, ki je zdrava in bolj kakovostna, obvezno pa naj preverijo poreklo in sledljivost. Spomnil je tudi na Zakon o javnih naročilih, po katerem lahko javni zavodi naročajo hrano iz bližine, vendar v praksi še ni izvedljivo v tej meri, da bi bili slovenski proizvajalci zadovoljni. Jure Vončina iz KZ Krka pa je poudaril, da je zelenjava priložnost za male kmetije. »Če bomo uničili male kmetije bomo izgubili kulturno krajino«, je dejal Vončina in dodal, da so cene slovenske zelenjave konkurenčne, če upoštevamo vsa dejstva, vključno z načinom pridelave. Pri tem je še opozoril, da moramo ohraniti kmeta, ta pa se mora počutiti koristnega. Koristnega pa se bo po njegovih besedah čutil takrat, če bo dobil za svoje pridelke tisto ceno, ki mu bo pokrila lastne stroške in omogočala preživetje.

MKO 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook