Kmetijstvo objavil

Lokovška sirarna ohranja kmetije

V Lokovcu, eni najdaljših vasi na Slovenskem, je
sirar Veljko Vončina pred šestimi leti začel izdelovati sire blagovne
znamke Lokovčan. “Takrat nisem bil prepričan, ali se bo naložba
obrestovala, danes pa sem prisiljen sirarno širiti, saj s svojimi
izdelki ne morem zadostiti povpraševanju,” pravi Vončina, solastnik
sirarne in direktor podjetja Lokovčan

Dodatne
prostore sta skupaj s sirarjem Vitom Bremcem uredila v nekdanji
lokovški osnovni šoli. S pridobitvijo bosta lahko proizvodnjo podvojila
in tako na leto proizvedla 25 ton sira. Pod isto blagovno znamko bodo v
sirarni odslej izdelovali tudi maslo, namaze, skuto, sirotko, jogurte,
kislo mleko in mladi sir. “Če hočeš kmeta pošteno plačati in imeti
zadovoljne zaposlene, je treba iz kupljenega mleka izčrpati vsak cent,”
Vončina utemeljuje razširitev proizvodnje tudi na druge izdelke in
dodaja, da zaradi posojil za zdaj še težko govori o dobičku, upa pa, da
bodo s širitvijo uspeli poslovanje spraviti na zeleno vejo. Večjih
naložb v prihodnje ne načrtujeta. “Potem je nevarno, da postaneš
industrija, to pa ni naš namen,” zatrjuje Vončina. Bremec dodaja, da bo
večji poudarek zato raje na kakovosti in butični prodaji.

Naložbo
so finančno podprli tudi na novogoriški občini, kjer upajo, da bo
sirarna ohranila vsaj kakšno izmed sicer vedno redkejših kmetij na
Banjški planoti. V sirarni Lokovčan trenutno mleko odkupujejo od 14
okoliških kmetov po 40 centov za liter, kar je kar nekaj centov več, kot
dobijo kmetje, ki mleko oddajajo v vipavsko ali kobariško mlekarno.
Sirarja menita, da je mleka za zdaj na planoti še dovolj, ker pa so
njuni dobavitelji večinoma starejši kmetje, Bremec upa, da se jim bo
kmalu pridružil tudi kakšen mlajši, ki bo poskrbel, da mleka tudi v
prihodnje ne bo primanjkovalo.

Vir: Dnevnik

OBJAVIL/A KMETIJA

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook