Lubenica, odlična poletna osvežitev

Lubenica je zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih sadežev po katerih v poletnih mesecih najraje posežemo. Še nekaj let nazaj so bili samo vrtičkarji ob obali tisti, ki so pridelovali lubenice, ostali pa smo jih lahko samo kupovali. Danes lahko z malo truda in z sončnim kotičkom vrta pridelamo vsaj kakšno lubenico prav vsi. Edini pogoj je ta, da sonce kjer bomo posadili in gojili svojo lubenico sije skoz celoten dan. Lubenica spada v družino bučnic je toplotno zahtevna rastlina.

 Maori so že v 13. stoletju prinesli lubenico iz Kitajske, najprej v Evropo, kasneje pa je pripotovala še v Ameriko. Še danes Kitajska velja za eno izmed največjih pridelovalk lubenic. Manj je poznano, da ponekod v Aziji semena lubenic posušijo in iz njih  zmeljejo v moko iz te moke pa nato pečejo kruh s prav posebnim okusom. Lubenica doseže do 12 kg teže, tiste cepljene pa tudi do 15 kg. Barva lubenice je rdeča, bledo rdeča pa tudi rumena, barva pa je odvisna tudi od sorte ter od razmer v kateri raste. Lubenica ima sladek in izredno osvežujoč okus in zato še posebej tekne v vročih poletnih dneh. Po okusu in hranljivosti je povsem enakopravna tudi najboljšim vrstam sadja. Najbolj nam tekne sveža in dobro zrela, predvsem v sadnih solatah ali narezana v kislem prelivu. Izrezane v kroglice ali kocke so idealna dekoracija. Lupino lahko kandiramo ali vložimo, semena pa prepražimo, ko smo iz njih odstranili zunanjo lupino. Lubenica vsebuje kar do 13 odstotkov sladkorja, do 1,2 odstotka beljakovin, do 91 odstotkov vode, nekaj pektina in celuloze ter kar do 10 odstotkov vitamina A, C in B6. Toliko vode v tako mali prostor ni uspelo še nikomur drugemu razen naravi. Še posebej se uživanje lubenic priporoča ljudem, ki jih pestijo težave s ledvicami, tistim, ki imajo ledvične kamne in kamne v sečnem mehurju. Odlična je pri težavah s zastajanjem seča ter za osvežitev in okrepitev organizma. Lubenica je izredno priljubljena tudi za dietno prehrano saj vsebuje zelo malo kalorij. Ima zelo močno aromo zato moramo biti zelo pazljivi s kakšnimi živili v hladilniku jo bomo shranjevali saj se zelo rade navzamejo njenega vonja. Najbolje, da neporabljeno lubenico v hladilniku hranimo zavito v brezbarvno folijo.  Lubenica je zrela zelo sladka toda moramo vedeti, da dlje časa kot stoji, manj je sladka.

Kadar se odpravimo v trgovino z namenom, da bomo kupili celo lubenico vedno izberemo sorazmerno srednje težke plodove, ki so enakomerne barve in čvrsto lupino. Ko potrkamo nanjo mora votlo zadoneti. Zrele lubenice je potrebno kolikor se da hitro zaužiti. Ker lubenice pogosto prodajajo že razrezane lahko vidimo tudi notranjost zato naj velja, da se ogibamo plodov, ki imajo brezbarvno meso ali bela semena saj je to znak, da še sadež ni dovolj zrel.

Viri: http://www.spar.si, revija Jana, julij 2012

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook