Vrtnarstvo objavil

Mačeha, rožica z zdravilnimi učinki

Mačeha je privlačna evropska divja cvetlica, ki ima izredno veliko imen (divja vijolica, macesca, macizeca, mačeha, mačesca, mačohica, poljska mačeha, sirotica, srotičica, vdovica), je v ljudskem jeziku cvetlic povezana z mislijo na druge ljudi. Iz nje so vrtnarji vzgojili številne oblike okrasne mačehe, ki pa jih v zdravilstvu ne uporabljamo. Naše ime mačeha naj bi nastalo iz ljudske razlage o številu cvetnih lističev. Zgornja dva naj bi si zase izgovorila hudobna mačeha, kot svoj sedež, druga stranska lista sta bila dodeljena njenima hčerkama, na spodnjem pa sta se morali stiskati pastorki, in tako je cvet dobil ime, ki velja tudi za cvetice na gredicah. Raste po zapuščenih njivah, gozdnih parobkih in neobdelanih grobljah, le na vlažnem je ni mogoče najti. A v trenutku, ko se oči privadijo raziskovanju, jo bomo zlahka zagledali, pa tudi kaj hitro prepoznali. 

To je rastlina dvoletnica, ki je dvoletnica in ima v zemlji skrito kratko, belkasto korenino, iz nje pa odganja več stebelc, ki so triroba. Spodnji listi so okroglasti in kratkopecljati, zgornji pa so bolj suličaste oblike in imajo daljše peclje. Cvetni listi, ki jih je pet, imajo različne odtenke, najbolj pa je vidna rumenkasta barva. Nabiramo celo rastlino v času njenega cvetenja, to je od maja do konca avgusta. Sušimo jo v senci in jo večkrat obrnemo. Korenine izkopavamo v začetku jeseni in jih prav tako očiščene posušimo. Naberemo jih na nitko in postavimo na prepih. V starih zeliščarskih knjigah so divjo mačeho (Viola tricolor) visoko cenili. Čeprav to zelišče morda ne zdravi strtih src, kot so mislili nekoč, ga vseeno tudi danes uporabljajo na veliko načinov, med drugim za spopad z nadležnimi mozolji, njegov čaj pa priporočajo tudi za spomladansko čistilno kuro telesa. Prav vse vrste mačehe so brez vonja, njihov okus pa nekoliko spominja na okus trave. Kljub skromnosti in majhni rasti pa vsebujejo divje mačehe kar precej snovi, ki dobro vplivajo na človekovo telo in pomagajo pozdraviti ali vsaj omiliti nekatere bolezni. Divja mačeha se že dolgo uporablja v ljudskem zdravilstvu, uradna medicina pa se je še vedno ni usmilila in se potrudila, da bi raziskala vse njene pozitivne in ugodne učinke, ki jih ima na naše telo. Iz nekaj njenih lastnosti izhaja vsa njena zdravilnost. Predvsem odlično čisti kri, pospešuje potenje in odvajanje vode iz telesa in poleg tega še blaži bolečine. Mačeha je rastlina, ki zdravi krče in skrbi za splošno dobro počutje. S pitjem čaja ali z umivanjem telesa ter obraza pa lahko zdravimo tudi neprijetnosti na koži, kot so mozoljavost, kožni izpuščaji ali mehurčki in vztrajno srbečico. Zaradi naštetih lastnosti je uporabna tudi za tiste, ki imajo težave z revmatizmom in s protinom.

Poleg številnih zdravilnih, pa ima ta skromna rastlinica tudi nekaj čarobnih moči. Če jo nosimo pri sebi, bo privabila ljubezen. Če jo zasadimo v obliki srca in če bo rasla, se bo podobno dogajalo naši ljubezni. Če pa nabiramo še rosne mačehe, bo kmalu deževalo.

 

Viri: http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/vrt-dom/zdravilni-ucinki-maceh,

        http://www.bodieko.si/macehe-spomladansko-ciscenje-telesa

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook