Vrtnarstvo objavil

Majaron ali dobra misel

Majaron je enoletno do trajno zelišče z majhnimi, jajčastimi listki, ki zraste  20 do 50 cm visoko. Spada v družino ustnatic in zraste v pol grmiček. Kratka koreninica ne prodre globoko v zemljo, iz nje pa požene pokončno štirioglato stebelce, ki je močno razraslo.  Listi so drobni, zaokroženi z značilnim aromatičnim vonjem in nekoliko pekočim ter grenkim okusom.  Spada med klasična kuhinjska zelišča.

Ker je majaron rastlina toplih krajev za svojo rast potrebuje veliko toplote. Cvete v juliju in v avgustu, cvetovi so rahlo rdeče do bele barve skriti v nežno zelenih čašicah. Prav vsa rastlina v celoti diši aromatično, najbolj aromatičen pa je prav v času cvetenja zato ga takrat nabiramo. Stebla odrežemo tik nad zemljo, jih povežemo v šopke, ki jih sušimo na zraku v senci. Režemo ga dva do trikrat letno. Ker posušen majaron zelo dobro ohranja svoj vonj ga lahko hranimo v platnenih vrečkah ali v nepredušno zaprtem steklenem kozarcu. Sorodna rastlina je origano ali divji majaron, ki ima še nekoliko bolj izrazito aromo.

Majaron so poznali že stari Egipčani in so ga uporabljali pri verskih obredih v čast bogu Ozirisu. Nekoč je veljal tudi kot začimba zvestobe saj je vejica odtrgana iz istega grmička napovedovala večno zvestobo nevesti in ženinu. Včasih pa so ga uporabljali tudi za odganjanje mrčesa v zaprtih prostorih. Tudi čebele jo imajo zelo rade in je dobra medonosna rastlina.

Majaron ima veliko zdravilnih lastnosti med drugim služi kot odlično pomirjevalo, priporoča se ga pri pospešenem srčnem utripu, tesnobi, znižuje krvni tlak, pospešuje izkašljevanje sluzi pri trdovratnih vnetjih dihal ter blaži vnetje očesne veznice. Prav tako pomaga pri težavah s žolčem, uravnava prebavo, blaži krče živčnega izvora in pomaga pri pomanjkanju teka, pri napenjanju, driski ter pri nespečnosti. Je diuretik, pospešuje znojenje in spodbuja nastajanje mleka pri doječih materah. Vsebuje močna eterična olja, mineralne snovi, grenčine in čreslovino. Pripravki iz eteričnega olja majarona za zunanjo uporabo blažijo bolečine v sklepih in mišicah, bolečine pri zobobolih in pomagajo pri razjedah in aftah v ustni votlini. Notranje blagodejno vpliva na vse notranje organi in jih zdravi, zunanje pa se uporablja v zdravstvene namene v obliki eteričnega olja, ki se  lokalno nanaša in blaži glavobol, bolečine v mišicah in bolečine pri revmatskih težavah.

Prav tako so znanstveno dokazali protibakterijsko in proti glivično delovanje majarona. Tako učinkuje pri zaviranju lusterije, bakterije v klobasah, deluje tudi na Candido in podobne glivice. Ker je eterično olje majarona močan oksidant deluje zaščitno pri veliki obremenjenosti telesa s težkimi kovinami. Učinkovito ščiti jetra, ledvice in preprečuje toksičnost genetskega materiala s težkimi kovinami.

Majaron uvrščamo med izrazito »mesna zelišča«, saj ga dodajamo ragujem, golažem, obaram in jedem v katerih prevladuje svinjina, jagnjetina, ovčetina, perutnina, meso kunca, divjačina in ribe. Prav tako se odlično poda v nadev za race in gosi, v mesne sekanice in k drobovini. V večjih količinah ga dodajamo k krvavicam in jetrnicam. Z njim odišavljamo številne omake, juhe in enolončnice.

Majaron je zelo cenjena rastlina tudi pri ekološkem vrtnarjenju saj rastline varuje pred bakterijami in plesnimi, prav tako je dobrodošel dodatek rastlinskim prevrelkam.

Velja pa, da moramo biti pri uporabi majarona zmerni in nikakor ne smemo pretiravati.

Vir: http://zdravplanet.blogspot.com, http://www.gurman.eu

Z.L. 

1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook