Zanimivosti objavil

Martinovo, zelo priljubljen praznik

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa  (11. november 397) je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

V Sloveniji in na Hrvaškem se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko blagoslov opravi nekdo, ki se preobleče v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi in mlinci. Za slovensko Istro je martinovanje oziroma Martina značilno šele po 2. svetovni vojni. Tipične jedi so povezane z olivnim oljem (lahko tudi samo kruh in olje), s katerim so pospremili mlado vino. Bolj zahtevne jedi v tem času so bile predvsem fuži (testenine) s petelinjim ali kokošjim golažem, ki ga imenujejo tudi »žgvacet«), pečen puran, kislo zelje (»kapuz«), ocvrt kruh z refoškom  (Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Martinovo).

Martinova gos (po receptu sestre Felicite Kalinšek iz Velike slovenske kuharice)

Sestavine: očiščena goska, 20 dag kutine ali jabolka, 0,5 kg oluščenih kuhanih ali pečenih kostanjev, 0,5 kg praženih orehov, 5 dag masla, sol, poper, 1 dcl juhe ali vode.

Priprava: Martinovo gos znotraj in zunaj posolite ter popoprajte. Nadevajte jo s kutinami, kostanji in orehi, zašijte in dajte peči. Med pečenjem jo oblivajte s sokom pečenke, pred koncem pečenja jo namažite z maslom in zvišajte temperaturo, da se koža hrustljavo zapeče. Pecite pri 180 stopinjah Celzija skoraj tri ure. Med pečenjem jo lahko obložite z dodatnimi kutinami ali jabolki, ki jih, preden jih daste na mizo, pokapajte z mastjo, da se svetijo. Pečeno gos vzemite iz pekača, soku pečenke in masti pa prilijte juho, prevrite in po potrebi precedite, nato pa ponudite v omaki ali pri gosi.

Posebnost Martinovega praznika je njegova pristnost, v kateri se pomembno razlikuje od drugih, ki so komercialno obarvani. Martinovo v splošnem pomeni neko veselje ob dobrotah polne mize in trenutkih ob druženju. Ob vsem prešernem veselju, ki ga imamo na praznik Martina, pa moramo dobro premisliti, preden sedemo za volan.

Objavila: Zdenka Kolar

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook