Zanimivosti objavil

Matični mleček

Matični mleček je hrana za čebeljo zalego in čebeljo matico. Nastaja v hipofaringealnih (goltnih) žlezah, ki ležijo v čebelji glavi tik ob možganih. Proizvajajo ga mlade čebele, stare od 6 do 14 dni. Te čebele »dojilje« z njim prvih nekaj dni hranijo ves zarod, kasneje pa le čebeljo matico – kraljico, ki to hrano uživa vse življenje.

Po videzu je belkast, gost, po okusu pa kiselkast s prav posebno aromo. Na zraku se sčasoma zgosti in porjavi. Matica za svoje poslanstvo – širjenje čebeljega rodu – potrebuje bogato hrano. Mlade čebele jo oskrbujejo z veliko količino matičnega mlečka, ki ji omogoča, da na višku razvoja čebelje družine zaleže tudi do 3000 jajčec dnevno.

Pridobivanje matičnega mlečka je precej zamudno opravilo. Pridobivajo ga tako, da čebelji družini brez matice dodajo letvice s posebnimi celicami, v katere so vsajene mlade čebelje ličinke, stare od 20 do 36 ur. Ker čebele ne morejo preživet brez svoje kraljice, poskušajo vzgojiti novo, zato te mlade ličinke bogato zalijejo z matičnim mlečkom. 48 do 52 ur po vnosu čebelar pobere letvice s celicami, z ostrim nožem odreže prazni del celice, odstrani ličinko in nato s posebno žličko pobere matični mleček. Matičnike nato ponovno cepi z novimi ličinkami in jih vstavi nazaj v čebeljo družino.

Matični mleček se lahko hrani na T od -2 do -5°C do 6 mesecev, pomešan z medom pa tudi dlje. Občutljiv je na svetlobo, zato ga hranimo v temnem prostoru. Kombinacija z medom je tudi najpogostejši način uživanja matičnega mlečka. Največkrat se priporoča ena žlička na dan, najboljše zjutraj.
Matični mleček vsebuje beljakovine, maščobe, rudninske snovi ( Ca, Cu, Fe, P, K, Si, S), različne sladkorje (fruktoza, glukoza, saharoza, maltoza,…) in celo vrsto vitaminov (C, D, B1, B2, B6, E in druge). Na človeški organizem ima naslednje učinke: izboljša splošno počutje, izboljšuje delovanje možganov, poveča apetit, poživi in krmili delovanje žlez, lajša starostne težave in bolezni. Njegova uporabnost se je pokazala tudi pri naravnih kozmetičnih sredstvih, ki naj bi zavirala staranje kože.

Kljub temu, da ni dokazano, da bi matični mleček zdravil katero izmed bolezni, pa nam moč mlade čebelje kraljice kaže, da gre za bogato darilo narave, ki ga je vredno izkoristiti.

Vir: http://www.slovenski-cebelarji.com

Objavil/a maruša pišljar   

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook