Čebelarstvo objavil

Med – eden od načinov krepitve imunskega sistemav boju proti gripi!

Med je najbolj pristno naravno sladilo in je že iz davnine cenjen v
človeški prehrani. Je živilo, ki se ohrani brez dodatka kakršnekoli
snovi, kar je izredna redkost. Med deluje antioksidativno, protivnetno,
protimikrobno. Med med drugim pomaga pri slabokrvnosti, boleznih
prebavil, sečil in dihal (prehladna obolenja, bronhitis, gripa …), ki so
še posebej na udaru v tem času.


Med za otroke in mladino
Tako zdrav kot bolan otrok potrebuje vodo, beljakovine, maščobe,
ogljikove hidrate, mineralne snovi in vitamine. Otroštvo je zanesljivo
obdobje najbolj intenzivne rasti in razvoja človeškega organizma.
Normalen otroški razvoj pa je odvisen tudi od pravilne prehrane. Zato je
zelo priporočljivo, da za slajenje uporabljamo med. Slajenje z belim
sladkorjem namreč ni priporočljivo, ker je otrokov prebavni sistem še
nepopolno razvit in težko prebavlja beli sladkor. Sladkor v medu pa je
že razgrajen, je v obliki glukoze in fruktoze, tako da ga otroško telo
lahko izkoristi brez nastajanja plinov. Z medom hranjeni otroci imajo
znatno boljšo prebavo. Med povečuje tek in ti otroci hitreje pridobivajo
pri teži. Kombinacija mleka (vsebuje kalcij) in medu ugodno vpliva na
rast kosti in zob. Za slabokrvne otroke je priporočljiv gozdni med, ki
vsebuje veliko rudninskih snovi, predvsem železa, in ugodno deluje na
tvorbo rdečih krvnih telesc. Ker aromatični medovi pomirjajo (lipa,
akacija, cvetlični), jih raztopimo v malo vode in damo otrokom pred
spanjem, če so ponoči nemirni.
Otrokom, ki močijo posteljo, damo zvečer pred spanjem žlico medu (brez
tekočine). Otrokom do enega leta starosti se med ne priporoča.

Med in odrasli
Odrasel organizem hrane ne potrebuje več za rast in razvoj, temveč za
ohranjanje celičnih in telesnih aktivnosti. Pomembno pri tem je, da
človek v prehrani ne pretirava, da se hrani primerno svojim letom in
telesnim naporom. Strokovnjaki priporočajo uravnoteženo prehrano, kjer
pripada pomembno mesto tudi medu. Je odličen nadomestek za beli sladkor,
hkrati pa takojšnja hrana za mišice ali pa rezerva. Ker je med že
razgrajena hrana, torej glukoza in fruktoza, ga redno uživajo mnogi
športniki. Vsak odrasel človek naj bi na dan zaužil tri žlice medu. To
pa mora vsekakor upoštevati pri izračunu dnevnih potreb po energiji; 100
g medu vsebuje namreč 328 kcal. Z uživanjem medu prispevamo k boljši
prebavi in večjemu izkoriščanju snovi iz druge hrane, hkrati pa med
ugodno deluje na splošno počutje in celo pomaga pri nekaterih
bolezenskih težavah.
Če srno utrujeni, nerazpoloženi ali nas zebe, si pripravimo napitek iz 2 dl tople vode, žlice medu in polovice limone.

Med v prehrani starejših
Znano je, da si s pravilno prehrano in rednim uživanjem medu človek
krepi zdravje in daljša življenje. S staranjem nastajajo večje spremembe
v človekovem organizmu. Telesna aktivnost in delovanje posameznih
organov se zmanjšujeta, živčni sistem slabi, v telesu se kopičijo
škodljive snovi. Vse to je odvisno od posameznika in je zelo povezano
tudi s telesno dejavnostjo in prehrano. Med in drugi čebelji proizvodi
vsebujejo večino snovi, ki so nujno potrebne staremu organizmu.
Priporočamo jemanje medu v obliki namaza na kruhu ali raztopljenega v mleku, čaju ali soku trikrat na dan po obroku.

Med in prosti čas
Po napornem delu si privoščimo izlet, oddih, vse z željo, da se otresemo
vsakdanjih skrbi in delovne napetosti. Z raznovrstno rekreacijo
osvežimo mišičje in okrepimo telo, ob tem pa mnogokrat pozabljamo na
pravilno prehrano. Med dopustom bi se morali znebiti tudi strupenih
snovi, ki so se v našem telesu nakopičile med delom, napori in stresi
ter najpogosteje prav z nepravilno prehrano. Vsaj med dopustom, ko imamo
več časa zase, bi morali paziti, kaj in kako jemo. V planinah mora biti
prehrana bogata z energijskimi snovmi, predvsem sladkorji, vsebovati
mora lahko prebavljive beljakovine, dosti vitaminov in rudninskih snovi.
Vse to najdemo v medu in drugih čebeljih pridelkih. Prav tako je
pomembno, da pijemo dovolj tekočine, ki naj bo slajena z medom. V toplih
krajih potrebuje organizem lahko hrano, torej tako, ki ne obremenjuje
prebavnih organov. Ker pa se tu bolj znojimo, se poveča potreba po
rudninskih snoveh. Zato je med nepogrešljiv tudi v vročih poletnih
mesecih. Z medenimi napitki bomo uravnali prebavo, izboljšali delovanje
krvožilnega sistema ter delovanje jeter in ledvic.

Viri:    spletna stran: www.slovenskimed.si
Božnar M. (2002): Zakladi iz čebeljega panja. Kmečki glas.
Kapš P. (1998): Med in zdravje. Erro, Novo mesto.
Vir slike: http://www.flickriver.com/photos/93433545@N00/3263175908/

Objavil/a Ana Pišljar

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook