Čebelarstvo objavil

Med in medovi izdelki

Tako med kot glina sta po najinem
mnenju dve stvari, ki nikakor ne smeta manjkati v domači lekarni. Midva
ju imava vedno pri roki.

Vsi recepti, ki jih navajava, tako z medom kot z glino, so tudi
(večkrat) preizkušeni na lastni koži in so, če sledimo navodilom,
popolnoma neškodljivi in tudi kolikor toliko čisti ali pa se z lahkoto
odstranijo in očistijo.

Tudi vonj ni moteč dejavnik pri uporabi medu oz. gline (kar je pogosto
razlog neuporabe sicer mnogih drugih zelo učinkovitih domačih zdravilnih
metod).

Zdravilni učinki medu

Zdravilni učinek medu so poznali že od
nekdaj, le da so včasih mislili, da je premočan in pretežek za želodec
(še posebej za otroke in mladino – priporočali so ga predvsem starejšim,
ker učinkovito obnavlja celice). Sodobna uporaba medu pa je te trditve
ovrgla, saj so znani primeri, ko so se dojenčki oz. tisti otroci, ki so
bili šibkega razvoja in rasti krepili (pri pomanjkanju) skoraj izključno
z medom.

Kako uporabljamo med

Med lahko uporabimo skoraj pri vseh
težavah: tako pri boleznih in težavah z dihali, kot tudi pri slabi
prebavi, nizkem pritisku, slabokrvnosti, šibkem krvnem obtoku in za
krepitev in razstrupitev; med namreč raztaplja, čisti kri in spodbuja
njeno nastajanje, ugodno deluje na presnovo, uravnava vsebnost belih in
rdečih krvničk, veča odpornost in krepi.

Malokdo ve, da je med tudi dobro razkuzilo in ga lahko uporabimo tudi na ranah, poškodbah ipd. Z njim zdravimo celo mozoljavost.

Med vsebuje veliko učinkovin, ki se s kuhanjem in celo s segrevanjem
(več kot 45 st.) uničijo, tako da ga vedno dodamo v čaj nazadnje.

• Kostanjev med

uporabljamo pri ranah, v kozmetiki, za pospeševanje prebave, za boljše delovanje jeter in pri kroničnih vnetjih želodca.

• Sivkin ali žajbljev med

uporabljamo za razkuževanje.

• Cvetlični med

je dober za srce in ožilje.

• Lipov med

uporabljamo pri prehladnih obolenjih in težavah z dihali, prav tako sivkinega in žajbljevega.

• Za večerni napitek si bomo izbrali cvetličnega, kostanjevega, lipovega ali sivkinega, ne pa, npr., rožmarinovega.

• Zgolj za okrepitev organizma in imunskega sistema bomo uporabili gozdni, hojin ali cvetlični med.

• Čaj, ki smo ga pripravili otrokom, pa bomo osladili z gozdnim ali s cvetličnim medom.

Uživanje medu

Notranje uživamo med ponavadi kot
dodatek v čaju – zelo koristen krepilni napitek pa si pripravimo tako,
da sok ene do dveh limon razredčimo s toplo ali mlačno vodo in ga
obogatimo z žličko ali dvema medu. To počnimo 1 teden do 1 mesec 1X
dnevno ali čimbolj pogosto, če nas je napadel kakšen virus. Tudi če se
zdravimo s “konkretnejšimi” zdravili, lahko z medom in zdravilnimi
zelišči nadaljujemo in jih uživamo vzporedno, razen če nam seveda
zdravnik to odsvetuje.

Za okrepitev organizma

Dobra kura za obnavljanje organizma,
krepitev odpornosti in za boljšo koncentracijo je tudi napitek, ki ga
spijemo vsak dan pol ure pred kosilom oz. glavnim obrokom, pripravimo pa
si ga tako, da košček kvasa zmešamo z zličko jogurta, kefirja ali
kislega mleka in dodamo žličko medu. Kuro izvajamo 1/2X letno, spomladi
in/ali jeseni.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook