Čebelarstvo objavil

Med kot resnično zdravilo in dobra hrana

Že od nekdaj je človek cenil med kot hrano in zdravilo. Imel ga je za božji dar in skozi stoletja je predstavljal edino sladko hrano, vse do odkritja sladkorja.

Lastnosti medu  

Med je aromatičen, gost in lepljiv čebelji proizvod, ki ga čebele izdelujejo iz cvetličnega nektarja ali iz rastlinske mane, ki jo nabirajo na iglavcih ali listavcih. Svež med je tekoč, če pa stoji, kristalizira, vendar se sestava in vrednost ne spreminjata. Če med počasi segrevamo na vodni kopeli do 40 oz. 45 °C, spet postane tekoč. Hraniti ga je treba v temnih in hladnih prostorih ali na sobni temperaturi ter v zaprtih posodah, ki dobro tesnijo.

Sestava medu

Med je naravna mešanica več vrst sladkorjev, zlasti glukoze in fruktoze ter v manjših količinah saharoze, dekstrina in drugih, prisotne pa so še beljakovine, ki jih je zelo malo (0,4g/100g medu), aminokisline, aromatične snovi ter minerali (železo, kalcij, fosfor, magnezij, silicij, natrij, kalij). Med vsebuje tudi vitamine (C,  B2, B6, niacin, pa tudi vitamina A in K), organske kisline, eterična olja ter druge snovi, ki so prepoznavne po značilnem okusu, barvi in vonju. Vse te sestavine človeški organizem potrebuje za svoj obstoj, zato je med tako važno hranilo in pogosto zdravilo.

Med – hrana ali tudi zdravilo?

Zdravilne lastnosti medu so se izkazale za močnejše od kritik, da je to samo še ena oblika sladkorja. Že od nekdaj se je v ljudskem zdravilstvu uporabljal za zdravljenje različnih bolezni, za krepitev organizma in kot eliksir za dolgo življenje. Med je znatno boljše dietno živilo, kot pa kuhinjski sladkor, zaradi visoke hranilne vrednosti in krepilnega učinka, pa ga imamo lahko za osnovno varovalno živilo, saj izboljšuje zdravje in počutje tako bolnega kot zdravega človeka.

Zdravilni učinki medu

Med uničuje bakterije in preprečuje njihovo razmnoževanje, zato do neke mere predstavlja obrambo proti okužbam. Uporablja se kot zdravilo pri pljučnih, želodčnih, črevesnih boleznih, pri boleznih mehurja in ledvic, zaprtju, oslovskem kašlju, senenem nahodu in z njim povezani astmi, pri srbečici in opeklinah, deluje proti vnetju sluznice v ustni in nosni votlini ter proti kašlju.

Umirja in je najboljše naravno uspavalo, priporoča se srčnim bolnikom, ki prebolevajo infarkt, za krepitev po boleznih in kot idealno poživilo za športnike. Že nekoč pa so med uporabljali kot mazilo za rane, zlasti ženske, pa kot sredstvo za bolj prožno in voljno kožo (v obliki vodnih kopeli in obraznih mask).

Priporočilo

Za želene zdravilne učinke medu, uživajte, če se le da, hladno stiskan med in satovje, zadostujejo pa že od 1 do 3 žličke medu dnevno. Velja pa opozorilo, da se otrokom pod enim letom starosti med ne priporoča, ker je otrok lahko nanj alergičen (možno tudi pri odraslih)!!! Če pa med uporabljate pri kuhi in peki, ga izpostavljajte čim nižjim temperaturam.

Anita Ritonja, mag. farm.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook