Zanimivosti objavil

Medica, pijača bogov

To opojno pijačo so zaradi božanskih oz. pijanskih lastnosti cenili že stari Egipčani, Rimljani, Grki in Babilonci. Morda je le redkim poznano, da prava medica nima prav nobene povezave z žganjem in zato bodo naslednje vrstice pravo razočaranje za tiste, ki mislijo, da je to le med pomešan z žganjem. Medica je v bistvu medeno vino, ki je pridobljeno iz medu in vode z dodatkom različnih kvasovk, ki povzročijo alkoholno fermentacijo.  Tako nastanejo ob fermentaciji alkohol in številne aromatične spojine. In te spojine in pa dodana zelišča, sokovi in začimbe dajejo medici značilno aromo, vonj in okus. Medeni posladek z žganjem pa je v bistvu le medeni liker, ki pa vsebuje precej več alkohola kakor prava medica.

Različna ljudstva so prav na vseh celinah cenili zdravilne in hranilne lastnosti v medu saj je bil dragocenost, sladilo ter zdravilo. Med je bil ena redkih snovi iz katere so si že stara ljudstva  pripravljala okusno alkoholno pijačo, ki so jo uporabljali ob različnih priložnostih, predvsem pa ob verskih obredih. Mnogo strokovnjakov je tako potrdilo, da je medica najstarejša alkoholna pijača sploh, saj so jo uživali že v času prazgodovine, ko še niso poznali sladkorja. Takrat je bilo edino poznano sladilo med, ki so ga uspešno kradli iz čebeljih panjev divjih čebel. Tako so ta dragoceni in okusen plen pretakali iz satja v posode in vrče, ostanke pa izpirali z vodo in tako dobili prav posebno poslastico. Tako se domneva, da je ob enem takšnem pretakanju nekaj ostankov ostalo v posodi kjer je med čez čas fermentiral in je tako nastala medica. Čez čas, ko so pozabljivci ugotovili, da je v posodi nastala zanimiva pijača prijetnega vonja in okusa, ki jih je popeljala do takrat nepoznani svet. Zato so to pijačo imenovali darilo bogov. Kaj kmalu je postala privilegij bogatih, izobraženih, vladarjev in duhovnikov ter vseh posvečenih slojev ljudi, ki so v preko nje iskali stik z božanstvi in se povezovali s duhom umrlih. Kasneje sta jo daljnosežno nadomestila vino in pivo. Veliko ljudi v današnjem času je niti ne pozna toda poznavalci jo izredno cenijo. Receptov za medico je veliko in so si med seboj zelo različni, poznamo lahko ali močnejšo medico, medico s hmeljem, s začimbami ali brez njih. Poznana je tudi peneča medica, ki nastane tako, da grozdni sok ali kakšno drugo sladko tekočino po prvem burnem vrenju nalijemo v steklenke in pustimo, da prevre do kraja. Pri tem moramo paziti pri koncentraciji sladkorja saj nam lahko steklenice raznese.

Medena vina lahko delimo tako kot vsa druga vina na sladka in suha. Če pustimo, da se postopek fermentacije izvede do konca in se vsi sladkorji pretvorijo v alkohol dobimo suho vino.  Pri sladkih pa postopek fermentacije predčasno prekinemo tako, da ostane del sladkorjev ne povret kar daje prijeten, sladkast okus. Medico pijemo kot aperitiv ali ob slaščicah, ohlajeno na 8 do 10 stopinj Celzija. Ker je medica vino naših prednikov je prav, da jo poskusimo in s tem odkrijemo oplemeniteno bogastvo okusov iz slovenskega medu.

Viri: http://www.cebelarstvo.com, http://www.aktivni.si

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook