Zdravje objavil

Melisa, naravna zdravilka

Melisa (Melissa officinalis), je svoje čase veljala za rastlino, ki zdravi vse bolezni. Je grškega izvora in beseda melissa  pomeni v prevodu čebela. Zelo privlači čebele, jih tudi zdravi in zato ji ponekod rečejo tudi čebeloperka. Čebelarji jo imajo že od nekdaj za najljubšo rastlino okoli svojih čebelnjakov, v 16. stoletju so, da bi osrečili svoje čebele celo drgnili rastlino po njih, saj listi, če jih zmečkamo močno zadišijo po limonah. Prav zato je njen okus zelo osvežujoč in kot nalašč za poletne dni.

Melisa je trajnica, iz leta v leto zraste večja, s 30-80 cm visokim, nekoliko dlakavim ob cvetenju močno razraščenim oglatim steblom iz katerega poganjajo prav tako dlakavi listi. Cveti v beli, redkeje tudi v rožnati barvi. Ustreza ji vsakršna zemlja, vzgojimo jo lahko iz semena, sadike, razcepljene korenine ali potaknjenca. Melisa je odlična izbira za zeliščni vrt, saj  zahteva malo pozornosti. Od časa do časa pogledamo, če ima dovolj vlage, odstranimo plevel in v jeseni odrežemo mrtvo olesenelo steblo. Dobro je, če enkrat ali dvakrat na leto razrahljamo zemljo med koreninami.

Melisa v zdravilstvu

V Evropo so jo preko Španije prinesli Arabci. V zdravilstvu se uporablja že več kot dva tisoč let, največ so je gojili menihi v samostanskih vrtovih. Že srednjeveške knjige o zdravilstvu  jo omenjajo kot eliksir življenja s čudežno močjo. Tisti, ki so redno, vsako jutro pili melisin čaj naj bi živeli zelo dolgo, tudi krepko čez 100 let. V 17. stoletju  je postalo zelo znano melisino žganje, imenovano tudi karmeličansko žganje, ki so ga začele pridelovati in v svet pošiljati bosonoge karmeličanke iz Pariza. To žganje je v uporabi še danes, najbolj na nemškem govornem področju, kjer ga poznajo pod imenom Klosterfrau – Melissengeist.

Tudi arabski modreci so zelo častili meliso in so jo priporočali za zdravljenje božjasti, blodenj, besnenja, bolezenske zaspanosti in brezvoljnosti. Prav tako naj bi krepila srce, želodec, možgane in vse ostale organe.  Zdravilnost, ki so jo pripisovali stari zdravitelji je potrdila tudi uradna medicina. Obnese se pri prebavnih težavah, slabostih, napenjanju, krčih, preveč kisline v želodcu, kolikah. Je blago pomirjevalo, ki pomaga pri žalosti, migreni, blagi depresiji, stresu, nespečnosti, učinkovito znižuje krvni tlak. Vroč čaj iz melise pospešuje potenje, zbija vročino, zdravi prehlad, gripo in infekcije. Zunanje je zelo uporabna za zdravljenje herpesa na ustnicah.

Raba v prehrani

Tako sveži kakor tudi suhi listi so uporabni kot začimba v kuhinji, za omake, juhe, meso, zelenjavo, posladke, posušene liste uporabimo za mešani lonec. Melisini izvlečki in eterično olje izboljšujejo okus alkoholnim in brezalkoholnim pijačam, likerjem, slaščicam in drugim živilskim proizvodom.

Viri: www.pomurske-lekarne.si, http://www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti

 Z.L.

 

 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook