Kmetijstvo objavil

MINISTER BOGOVIČ NA KONFERENCI O TRAJNOSTNEM RAZVOJU IZPOSTAVIL POMEN NADALJEVANJA AKTIVNOSTI ZA ZELENO GOSPODARSTVO

Včeraj se je nadaljevala Konferenca ZN o trajnostnem razvoju (Rio + 20). Z nacionalno izjavo je okrog 15. ure po lokalnem času nastopil tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, vodja slovenske delegacije. V nagovoru je izpostavil pomen nadaljevanja aktivnosti za zeleno gospodarstvo in trajnostni razvoj ter k učinkovitim globalnim institucijam za trajnostni razvoj.

Predsedniki držav, vlad in številni ministri so včeraj nadaljevali s predstavitvami pogledov svojih držav na trajnostni razvoj, na dosežen napredek ter na pričakovanja in ocene konference.

Minister Bogovič je v imenu Slovenije izpostavil dobre prakse za doseganje trajnostnega razvoja na nacionalni in regionalni ravni. Posebna pozornost je bila namenjena regionalnemu sodelovanju na področju upravljanja voda. Da bi lahko zagotovili preživetje prihodnjim generacijam, si moramo izbrati nove razvojne paradigme.

Nizkoogljično in vključujoče zeleno gospodarstvo je način za doseganje trajnostnega razvoja. Da ta model deluje, dokazujejo številne družbe in podjetja, tudi slovenska. Slovenija v zvezi s tem pozdravlja dejstvo, da Rio + 20 priznava zeleno gospodarstvo kot model trajnostnega razvoja in poziva h konkretnim aktivnostim za njegovo uresničevanje.

Da pa bi se lahko učinkovito soočali z obstoječimi in prihajajočimi izzivi, mednarodna skupnost potrebuje tudi učinkovite institucije. Rio + 20 bo odločil o nadgradnji Programa ZN za okolje in vzpostavitvi Visokega foruma za trajnostni razvoj, kar Slovenija pozdravlja.

V popoldanskih urah je minister Bogovič sopredsedoval okrogli mizi o priložnostih zelenega gospodarstva v Jadransko-jonski regiji, ki je potekala ob robu konference. Uvodoma je kot predstavnik predsedujoče države predstavil prioritete programa predsedovanja Slovenije Jadransko – jonski pobudi, še zlasti na področju okolja. Naša država namreč od začetka junija predseduje tej pobudi, predsedovanje pa je prevzela od Srbije. Minister je v nadaljevanju okrogle mize predstavil tudi načrte Slovenije in primere dobre prakse na področju zelenega gospodarstva v Sloveniji.

Minister se je popoldne na bilateralnem sestanku srečal s svojim srbskim kolegom, Oliverjem Dulićem, ki je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da so slovenska podjetja prisotna v Srbiji in pohvalil njihovo uspešno delo. Izrazil je tudi pripravljenost za posredovanje pri navezovanju gospodarskih stikov in vključevanju slovenskih podjetij na srbski trg ter pri investiranju v Srbiji. Ministra sta spregovorila tudi o najpomembnejših nalogah svojih ministrstev ter o možnostih tehničnega sodelovanja med državama na okoljskem področju. Srbska stran je izrazila interes za posredovanje izkušenj glede ravnanja z odpadki in odpadnimi vodami, biotske raznovrstnosti, predvsem glede načrtovanja območij Natura 2000 in pa na področju kakovosti zraka. Minister Bogovič je srbskega kolega seznanil s slovenskimi izkušnjami na teh področjih ter obljubil pomoč in posredovanje slovenskih izkušenj, tudi v luči priprav Srbije na vstop v EU.

MKO

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook