Kmetijstvo objavil

MINISTER BOGOVIČ PREDSTAVIL REBALANS PRORAČUNA ZA 2012

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je na novinarski konferenci predstavil rebalans proračuna za leto 2012 na področju kmetijstva in okolja. Proračun Ministrstva za kmetijstvo in okolje se z rebalansom v 2012 zmanjšuje za dobrih 11,6 milijona evrov, na dobrih 544,6 milijona evrov. Minister je ob tem dejal, da je zaradi ostrih finančnih razmer področje kmetijstva in okolja v Sloveniji pred možnostjo kreativnega preboja.

Minister Bogovič je povedal, da je bila priprava rebalansa proračuna ena od ključnih aktivnosti, ki se je pripravljala v dveh mesecih od nastopa nove vlade, poleg tudi združitve okolja in kmetijstva v novo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO). »Vsi vemo v kakšnih okoliščinah sprejemamo ta rebalans proračuna, resnično nam je bilo naloženo težko delo, vsi skupaj smo se morali uokviriti v številke, ki jih v letu 2012 lahko zagotavljamo« je poudaril minister in dodal, da je bilo potrebnega veliko usklajevanja znotraj ministrstva in organov v sestavi, prav tako pa je bil rebalans danes že predstavljen vsem posrednim in neposrednim porabnikom proračunskih sredstev.

Priprava rebalansa je sledila izhodišču, ki temelji na tem, da bo rebalans v Državnem zboru RS sprejet konec aprila ali v začetku maja in da glavnina ukrepov, ki slonijo na plačah, stopijo v veljajo junija. Drugo ključno izhodišče pa je bilo, da se zagotovi dovolj integralnih sredstev, kjer je potrebna slovenska soudeležba pri evropskih projektih oziroma programih, ki so sofinancirani z evropskimi sredstvi.

Glede varčevanja pri javnih zavodih, ki sodijo pod okrilje MKO, pa je minister poudaril, da imajo zavodi še nekaj manevrskega prostora pri znižanju njihovih stroškov. Sicer pa je minister zagotovil, da bodo poskušali znotraj zakona o izvrševanju proračuna, ki v okviru ministrstva dopušča določene prerazporeditve, poiskati, kaj je treba storiti, da bodo vitalne službe delovale preko celega leta.

MKO

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook