Kmetijstvo objavil

MINISTER BOGOVIČ SPREJEL PREDSTAVNIKE AMNESTY INTERNATIONAL IN PREDSTAVNIKE FORUMA ROMSKIH SVETNIKOV

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je danes sprejel predstavnike Amnesty International (AI) in predstavnike Foruma romskih svetnikov.

Pogovarjali so se o položaju romske manjšine, o legalizaciji romskih naselij na kmetijskih zemljiščih, o pravici do pitne vode in do ustreznega bivališča. Strinjali so se, da je za reševanje romske problematike poleg sodelovanja samih Romov potrebno tudi povezano delo več sektorjev: prostorskega, kmetijskega, okoljskega, šolskega in občinskega. Predstavniki obeh organizacij so predlagali poživitev delo Komisije Vlade Republike Slovenije za zaščito romske skupnosti, naj bo komisija operativna tudi na terenu in naj jo vodi minister. Predstavniki AI pa so predlagali še, da bi za lažjo dostopnost do pitne vode čimprej sprejeli vsaj začasne in nujne ukrepe, ki bi to dostopnost dejansko omogočili.

Predstavniki ministrstva so glede legalizacije objektov pojasnili, da pri sprejemanju Občinskih prostorskih načrtov do uskladitev z dejanskim stanjem ministrstvo nima zadržkov, pri poseganju na kmetijska zemljišča pa vse predloge obravnava enako glede na Zakon o prostorskem načrtovanju in na Zakon o kmetijskih zemljiščih.

MKO


Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook