Zanimivosti objavil

Mišja mrzlica, bodimo previdni

V tem letu so se v Sloveniji miši in podgane zelo razmnožile in tako smo priča največji epidemiji mišje mrzlice pri nas. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je do 6. julija za mišjo mrzlico zbolelo že 116 oseb. Vsi oboleli so se zdravili v bolnišnici, na srečo ni umrl nihče. Previdnost tako ne bo odveč saj se mišja mrzlica pojavlja vsako leto. Letos se je populacija teh nadležnih glodavcev zelo razmnožila, še posebej na Pohorju, ki je v teh vročih poletnih dneh priljubljena izletniška točka.

Mišja mrzlica je virusna bolezen, ki se iz živali prenaša na človeka. S tem virusom se lahko okužimo pri vdihavanju prahu v katerem so posušeni iztrebki glodavcev. Od okužbe pa do pojava znakov bolezni lahko mine dva do širi tedne, bolezen pa ima več faz. Na začetku se pojavi splošna oslabelost, predvsem visoka vročina, ki jo spremlja mrzlica, močan glavobol, hude bolečine v ledvenem delu in v trebuhu, pri nekaterih se pojavi tudi slabost. Oboleli imajo boleče oči, obraz in očesne veznice pa pordijo. Po nekaj dneh visoke vročine se v primerih, ko gre za hujšo bolezen pojavijo krvavitve po koži in sluznicah ter znaki odpovedi ledvic, kar pomeni, da je močno zmanjšano izločanje urina, v urinu pa so prisotne beljakovine in kri. Ker je lahko bolezen tudi smrtna je nujno zdravljenje v bolnišnici tako pa je ozdravljiva in ne pusti trajnih posledic. Bolezen se pogosteje pojavlja na podeželju vendar tudi v mestih kjer glodavci z iztrebki okužijo predmete po skladiščih in kleteh.

Bolezni se lahko izognemo predvsem z preventivo in sicer pri pospravljanjem naših bivališč, shramb, kleti, pri delu na polju in v gozdu preprečimo vdihovanje prahu in onemogočimo stik z glodavci in njihovimi iztrebki. Če so škodljivci prisotni v poslopju ali v shrambi je priporočljiva uporaba rodenticidov ali mehanskih izdelkov za zatiranje glodavcev. Pri manjšem pojavu miši lahko uporabimo deratizacijsko lepilo, ki ga namažemo na karton in ga postavimo ob stene tam, kjer se živali najpogosteje zadržujejo. Pri večjem številu miši ali podgan je priporočljivo, da nastavimo izdelke kot so glodacid plus ali ratimor. Vabe so namenjene tovrstnim škodljivcem, niso pa nevarne za otroke in druge domače živali. Uporabimo lahko tudi mehko vabo, ki je pri teh škodljivcih najbolj priljubljena in je učinkovita že v malih količinah. Nikakor pa ne smemo miši loviti in odstranjevati z golimi rokami. Ker cepiva proti tej bolezni še ni na voljo so splošni ukrepi nagnjeni predvsem k uničevanju miši, podgan in drugih glodavcev. Vsekakor pa sta najbolj pomembna splošna in osebna higiena, ključnega pomena pa je deratizacija.

V primeru najdbe večjega števila poginulih miši v prostorih kjer so rejne živali (hlev) je o tem potrebno obvestiti pristojnega veterinarja.(Viri: http://www.klubgaia.com, http://www.slovenskenovice.si)

Z.L. 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook