Kmetijstvo objavil

Mlekarna Celeia prva s certifikatom BREZ GSO

Mlekarna, ki se ponaša z več kot 70 letno tradicijo predelave mleka je prva med slovenskimi živilskimi proizvajalci, ki je pridobila certifikat BREZ GSO- brez gensko spremenjenih organizmov.

14.3 se je v Mlekarni Celeia odvila okrogla miza z naslovom Gensko spremenjeni organizmi v Sloveniji, da ali ne? Strokovnjaki in predstavniki države so soglasno ugotovili, da Slovenija ne želi in ne potrebuje gensko spremenjenih organizmov. Prav ob tej priložnosti je Mlekarna Celeia javno razkrila, da so prvi in za enkrat še edini slovenski živilski proizvajalec, ki se ponaša s certifikatom Brez GSO, ki ga podeljuje IKC – Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru. Gre za pomemben korak naprej in hkrati zavezo, da bodo svojim potrošnikom tudi v prihodnje nudili samo najboljše iz narave. V certifikacijsko shemo je vključenih vseh 1220 proizvajalcev mleka, 17 zadrug in 5 mešalnic.

Dr. Martina Bavec v.d. direktorice Direktorata za kmetijstvo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje je poudarila, da je ključni problem dokup krmil, s katerimi s krmijo molznice. Ta so večinoma iz uvožene soje in koruze , ki jo uvrščamo med najpogosteje gensko spremenjene rastline na svetu. Zato je nujno,da se kontrola izvaja že pri samem viru, torej krmi, krmnih mešanicah in pridelavi krme na kmetijah.

Marina Koren Dvoršak iz Inštituta za kontrolo in certifikacijo je povedala, da so morali izvesti kontrolo pri prav vseh dobaviteljih mleka Mlekarne Celeia,vzporedno pa so potekali postopki certifikacije pri mešalnicah krmil in kmetijskih zadrugah.

Tudi mag. Dejan Židan je prišel izrazit svojo podporo Mlekarni Celeia . Povedal je, da imamo v Sloveniji zaradi naravnih danosti velike razvojne možnosti. Torej lahko imamo hrano, ki je višje kakovosti in nadstandardnih varnostnih zahtev.

Strokovni vodja Inštituta za trajnostni razvoj in članica Komisije za ravnanje s GSO, Anamarija Slabe je dejala, da je ob pomanjkanju posluha na ravni EU za zahtevo potrošnikov glede GSO v hrani živalskega izvora  ekološka živila še edino kar nam jamči, da se lahko GSO izognemo. Zato je treba korak Mlekarne Celeia vsekakor pohvaliti.

Jožica Zajc, mlada raziskovalka na Fakulteti za družbene vede je na okrogli mizi interpretirala rezultate javnomnenjske raziskave o odnosu Slovencev do GSO . Rezultati kažejo, da ima večina Slovencev odklonilni odnos do GSO. Podrobnejši rezultati bodo po zaključku projekta objavljeni na spletnih straneh  Ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Mlekarna Celeia je morala s sprejetjem novega ukrepa prilagoditi celotni proizvodni proces. Proizvajalec mleka Dako Beci je izpostavil, da je krma brez GSO dva do štiri odstotka dražja, vendar pa ta v primerjavi s ceno, ki jo plačujejo okolje in ljudje ni visoka. Vendar ob zavedanju, da bodo stroški proizvodnje odslej višji v Mlekarni Celeia zagotavljajo, da bodo cene izdelkov blagovne znamke Zelene doline ostale nespremenjene.

Več o tem si preberite na strani: www.zelenedoline.si

Z.L. 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook