Zdravje objavil

MLEKO JE POMEMBNO ZA ZDRAVJE

Mlečni izdelki imajo že dolgo časa velik pomen za zdravje. Velik pomen so imeli tako pri mladini kot tudi pri starejših ljudeh. Uporabljali so mlečne izdelke tudi za zdravljenje raznih izrastkov, turov, mozoljev…

Sploh mlečni obkladki so blažilno delovali pri čebeljih pikih. Če pa so bili prehlajeni so pili vroče mleko z medom. Ohlajeno sladkano mleko so pili tudi živčni bolniki. Proti prehladu pa je delovalo toplo mleko z kuhanim maslom.

Prav na mleku pa so kuhali številne zdravilne rastline. Zdravilno moč pa so pripisovali tudi pinjencu in sirotki. Pinjenec je veljal tudi za krepilno pijačo. Za zdravje pa je bilo dobro tudi sveže pomolzeno mleko. Pinjenec naj bi tudi pomagal ohraniti kožo lepšo. Na splošno so mleku pripisovali vlogo, da ohranjuje zdravo kožo. V preteklosti so se Egipčani celo kopali v mleku. Danes pa številna kozmetična podjetja priporočajo uporabo mlečnih kopeli. Da ne bi za take namene potrošili preveč mleka so izumili mleko v prahu.

Tudi smetana in kuhano maslo sodita med kozmetični sredstvi, ki so jih uporabljali nekoč. Nekateri so se bali, da bi po uživanju smetane dobili nagubano kožo.

Svež kravji sir so uporabili za oblogo pri mozoljasti koži. Kislo mleko je bilo priporočljivo za vse, ki so imeli slab spomin. To mleko je bilo zdravilo proti gripi, mrzlici, pljučnici, sladkorni… . Sirotko pa so uporabljali tudi za zdravljenje opeklin. Kot obliže so kislo mleko polagali pri močnem prehladu, pljučnici, raznih vnetjih…

Za preventivne skrbi so uporabljali kravje mleko, vedno bolj pa so postajala pomembna tudi mleka iz koz in kobil. Priporočljivo je bilo, da so kozje mleko pili jetični bolniki, lahko pa so pili tudi kravje mleko.

Mlečne obloge so uporabljali za zdravljenje bolečin v očeh in ušesih. Za take namene so najbolj cenili žensko mleko. So pa mleko uporabljali tudi v različnih verskih običajih. Živali, ki so bile molžene so bile deležne še posebne pozornosti. Nekateri so v preteklosti verovali v nadnaravne sile, ki so govorile, da duhovi kravam sesajo mleko. Če je krava imela pomanjkanje mleka, so za to krivili nadnaravne sile. Ponekod so kravje vime umivali z materino dušico. Ponekod so kravam dajali tudi šentjanževo vino, da bi kravam povečali mlečnost. Ugotovimo lahko, da so se močno prepletala čarovna in resnično koristna zdravilna dejanja. Ta dejanja so dobila svoje razsežnosti šele nekaj let nazaj. 

 V preteklosti je v veliko praznovernih dejanjih nastopalo mleko. Na razne načine so si želeli ljudje zagotoviti zadostno količino mleka. Zelo pogosto pa so si razlagali tudi kako je mleko nastalo. (VIR: knjiga     Mleko, Janez Bogataj, 1999 Ljubljana)

S.P.

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook