MODELNE KALKULACIJE ZA ZELENJADNICE – PRVA OBJAVA

Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) je v okviru analitično-razvojne naloge »Spremljanje razvoja kmetijstva v Sloveniji v letu 2011 in 2012« pristopil k pripravi modelnih kalkulacij za zelenjadnice. Znani so prvi rezultati, ki jih objavljamo v priponki.

Osnovni namen izdelave modelnih kalkulacij je spremljanje stroškov in ekonomskega položaja pri pridelavi posameznega kmetijskega pridelka. Modelne kalkulacije so za različne tehnologije pridelave in način pakiranja ter različen namen uporabe, narejene za sledeče zelenjadnice: solata spomladanska/poletna/jesenska, endivija poletna/jesenska, radič poletni/jesenski, zelje zgodnje/pozno, cvetača, čebula in avtohtona čebula, por, česen jesenski, krompir zgodnji, korenček, gomoljna zelena, rdeča pesa, fižol stročji nizek/visok, kumare solatne, kumarice za vlaganje, paprika, paradižnik.

Pri izdelavi modelnih kalkulacij za zelenjadnice je KIS upošteval splošna metodološka izhodišča, ki veljajo za vse njihove kalkulacije in so dostopna na njihovi spletni strani (http://www.kis.si/pls/kis/!kis.web?m=177&j=SI#nav) in vhodne tehnološke parametre, ki jih je pripravila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju s strokovnimi institucijami.

Ocene stroškov so označene kot prve ocene za leto 2012 in so pripravljene na podlagi cen inputov iz prvih treh mesecev leta 2012.

 

*   *   *

MKO.

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook