Zanimivosti objavil

NA GRADU PODSREDA PRIREDITEV OB 20 LETNICI SPREJEMA DIREKTIVE O HABITATIH

Podsreda, 20. 7. 2012 – Slovenija je danes v Kozjanskem parku počastila 20 letnico habitatne direktive. Gre za zaključno prireditev v EU, s katerimi je Evropska komisija skupaj z državami članicami obeležila sprejem direktive, ki utemeljuje ohranjanje prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih življenjskih prostorov v Evropi, ter je skupaj z direktivo o pticah (1997) podlaga za določitev območij Natura 2000 in finančnega programa EU za okolje LIFE. Današnje prireditve na gradu Podsreda so se udeležili tudi Evropski komisar za okolje Janez Potočnik, minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter hrvaški minister za zaščito okolja in naravo Mihael Zmajlović.

Dogodek sta ob pomoči Kozjanskega parka, organizirala Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter Evropska komisija. Ob začetku dogodka sta minister Bogovič in komisar Potočnik podelila nagrade otrokom, ki so sodelovali na delavnici za vrtce »Pravljična narava Kozjanskega« in orientacijskem pohodu za osnovnošolce »Iskanje zaklada Natura 2000«. Že zjutraj so namreč učenci 5. do 7. razreda OŠ Kozje in Bistrica ob Sotli v Podsredi začeli orientacijski pohod, ki se je končal na gradu, potekala pa je tudi delavnica z otroki iz vrtca Zmajček Kozjansko.

Osrednji del prireditve na gradu Podsreda je bila okrogla miza na temo »Natura 2000 kot priložnost za (zeleni) turizem in lokalni razvoj«. Komisarju in ministru za so se na okrogli mizi pridružili še hrvaški minister Zmajlović, direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak, Andreja Škrabec z zavoda Parnas, župan občine Podčetrtek in predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja, župan občine Velika Polana Damijan Jaklin ter direktor Kozjanskega parka mag. Hrvoje Teo Oršanič.

Minister Bogovič je v svojem prispevku predstavil pomen programa LIFE za ohranjanje narave v Sloveniji, ki je med tujimi gosti eden pomembnih motivov za obisk. Posebej je izpostavil projekte, ki so prispevali k razvoju turistične infrastrukture. Kot je še dejal, je Natura 2000 tudi priložnost za turizem, ljudje pa moramo znati živeti z njo. Komisar Potočnik je poudaril, da je zmotno prepričanje, da vključitev v Naturo 2000 pomeni ustavitev vseh gospodarskih dejavnosti na tem območju. Po njegovem zaščita območja ne pomeni, da tja ni vstopa za ljudi, temveč ima lahko izrazit gospodarski pomen, še posebej v turizmu.

Hrvaški minister Zmajlović se je navezal na projekt ministrstva EU Natura 2000 Integration Project in poudaril, da se na tem področju pospešeno pripravljajo na vstop v EU. Povedal je, da so vzpostavili nacionalno ekološko omrežje CRO-NEN, ki je tudi osnova za predlog hrvaških območij Natura 2000. Direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak pa je poudarila, da turizem predstavlja pomembno razvojno in poslovno priložnost za Slovenijo, saj se povečuje povpraševanje po turističnih produktih. Pri tem pa mora biti turizem v zeleni deželi, kot je Slovenija, trajnostno naravnan, saj bodo drugače učinki le kratkoročni.

Župan občine Podčetrtek in predsednik TZS Peter Misja, je osvetlil prizadevanja številnih slovenskih turističnih društev za organizirajo turistično ponudbo tako, da obiskovalcem ponudijo tiste lokalne in regionalne posebnosti, ki jih ne morejo videti in doživeti nikjer drugje. Andreja Škrabec z zavoda Parnas pa je razmišljala o tem, kako lahko medved postane pomemben dejavnik širše prepoznavnosti, pa tudi prednosti, od katere bi lahko prebivalci imeli boljše pogoje življenja. Župan občine Velika Polana Damijan Jaklin pa je poudaril, da so Polanci, kot močno zavezo začutili naziv Evropska vas štorklej, ki jim ga je leta 1999 podelila Evropska fundacija Euronatur. Direktor Kozjanskega parka mag. Hrvoje Teo Oršanič pa je izpostavil, da gre pri Naturi 2000 predvsem za posebno pozornost ogroženim evropskim vrstam in varstvo življenjskih prostorov, ki so prav tako ogroženi.

Komisar Potočnik si je ob koncu s slovenskim in hrvaškim ministrom ogledal »suhi travnk« na Vetrniku, ki je bil prvi LIFE projekt v Sloveniji.

 MKO

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook