Zanimivosti objavil

Na krožnikih tudi ponarejeni tartufi!

Italijanski karabinjerji so v  Bologni zasegli več kot 300 kilogramov tartufov sumljivega izvora uvoženih iz severne Afrike. 

Vse skupaj se je pričelo z redno kontrolo živil po restavracijah v Bologni. Zaradi nenavadnega videza so posumili o njihovi pristnosti in nekaj primerkov poslali na laboratorijsko analizo  na Fakulteto za kmetijstvo v Bologni. Analize so pokazale, da je šlo za severnoafriške gomoljike (Tuber oligospermum), ki so jih v delavnicah z dodajanjem sintetičnih olj in arome enostavno »oplemenitili«. Prodaja te vrste afriških »tartufov«, ki nima posebne vrednosti pa je v Italiji prepovedana.

Karabinjerji so prišli na sled štirim podjetjem (v Pistoi, Bologni, Pesaru in Urbinu), registriranih za prodajo gob in tartufov, ki naj bi skrbele za »ponarejanje« tartufov, pri čemer naj bi uporabljali tudi nezakonita skladišča.

Ena od družb naj bi skrbela za uvoz severnoafriških tartufov in jih nato prodajala ostalim podjetjem, ki so ničvredne gomoljike »aromatizirale« s sintetičnimi olji značilnega vonja. Tako oplemenitene tartufe so nato prodajali kot bele tartufe (Tuber borchi vittad) za katere je treba odšteti od 180 do 700 evrov na kilogram. V gostilnah in skladiščih so zasegli 300 kilogramov ponarejenih tartufov. Del pošiljk, ki je bil že delno pakiran je bil namenjen na tuje trge (Brazilija).

Odgovorne iz štirih podjetij so prijavili zaradi goljufije, prodaje živil sumljivega izvora in kršitev zakonodaje, ki določa promet s tartufi. Izrekli so jim tudi za 13.000 evrov kazni, dve ilegalni skladišči živil pa zapečatili.

Vir:

http://qn.quotidiano.net/cronaca/2012/06/19/731322-frode-alimentare-tartufi-nas.shtml

Primorske novice, 20. junij 2012

M.V. 

 

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook