Na Ljubljanskem gradu bo danes potekala trgatev mestne trte, ki so jo zasadili leta 1990

Na Ljubljanskem gradu bodo danes trgali mestno trto, ki je tudi letos “narodila nekaj lepih grozdov”, so sporočili iz Festivala Ljubljana. Grajska žametovka je potomka trte z mariborskega Lenta, ki je spoznana za najstarejšo žlahtno trto na svetu, na gradu pa so jo zasadili jesni leta 1990 kot znak prijateljstva med mestoma Maribor in Ljubljano

Leta 2001 je mestna trta dala prvi pridelek, liter žlahtnega vina, ki je bil javno predstavljen ob martinovanju na Ljubljanskem gradu 11. novembra 2002 v treh stekleničkah 0,375 litra. Etiketo je oblikoval arhitekt Edi Berk, ki je tudi član konventa. Mestna trta na leto rodi med 3 in 5 litrov vina, ustekleničijo ga na Kmetijskem inštitutu Slovenije v steklenice po 0,33 litra.

Žametovka je predstavnica najbolj slovenske žlahtne vinske sorte. Nikjer ni našla za svoje uspevanje tako ustreznih naravnih razmer kot v Sloveniji. Ta sorta je dokazala, da ji ustreza tudi ljubljansko podnebje in da je na gradu vinogradniška lega.

Mednarodni urad za trto in vino s sedežem v Parizu, ki obstaja od leta 1924 in katerega član je tudi Slovenija, je na Generalni skupščini leta 1987 v Rimu podelil Ljubljani listino Ljubljana mesto trte in vina. Grajska žametovka je opravičilo za ta mednarodno dragoceni naziv, ki je bil Ljubljani podeljen predvsem zaradi najstarejšega mednarodnega ocenjevanja vin na svetu, aktivnih znanstvenih institucij in trgovske vinske tradicije.

Skrbnika vinske trte sta Festival Ljubljana, kot upravitelj gradu, in vinski konvent Sv. Urbana v Ljubljani, strokovno pa za trto in pridelek skrbi Kmetijski inštitut Slovenije.

Prve tri grozde bodo potrgali ljubljanski župan Zoran Janković, vinski konvent v Ljubljani Janez Čebulj in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek. Naslednja grozda modre kavčine pa bosta potrgala grajski vinar Julij Nemanič in oskrbovalec grajske trte Branko Tesner. Preostale grozde bo potrgal predstavnik Kmetijskega inštituta Slovenije Mitja Kocjančič, ki bo poskrbel tudi za košaro z grozdjem.

 

 

Vir: Dnevnik

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook