Zanimivosti objavil

Na prodaj krompir vijolične barve

Krompir je ena kulturnih rastlin z ogromno različnimi variacijami, saj
se je skozi desetletja skušalo oblikovati vrste krompirja s čim boljšimi
lastnostmi, primernimi za proizvodnjo, vedno bolj je pomemben tudi okus
krompirja in možnosti uporabe v kuhinji – za kuhanje, pečenje, cvrtje,…

Škoti so začeli z letošnjo sezono proizvajati krompir kot nikjer drugje v
Evropi. Vodilni škotski proizvajalec krompirja Albert Bartlett, ki vodi
družinsko podjetje že več kot šestdeset let in je predan naravnemu
kmetovanju, je letos javnosti prvič predstavil in v prodajo ponudil
krompir vrste Purple Majesty (»vijolično visočanstvo«), ki je, tako kot
pove že ime, – vijolične barve na zunaj in v notranjosti. Krompir pa ni
samo zanimiv po izgledu. Proizvajalci pravijo, da ima približno
desetkrat več antioksidantov kot običajne vrste. Albert Bartlett je na
te uspehe zelo ponosen in pravi, da: »Geslo našega podjetja »Naravno
pridelano, naravno okusno« označuje vse, kar delamo. Stremimo h
kvaliteti, ki jo naši kupci cenijo, in k ohranjanju okolja. Vedno pa smo
tudi inovativni, s čimer navdušimo kupce.« Po mnenju Bartletta je
podjetje toliko desetletij uspešno še zaradi svojega odnosa s
pogodbenimi proizvajalci, s katerimi vse leto tesno sodelujejo, jim
pomagajo pri proizvodnji, nadzorujejo rast in škodljivce, ter skušajo
zmanjšati uporabo pesticidov. Z uporabo napredne tehnologije so uspešni
pri zniževanju porabe vode v kmetijstvu in s tem ohranjajo okolje in
naravo.

Krompir vrste Purple Majesty
Krompir Purple Majesty ima zanimivo temno vijolično barvo na zunaj in
navznoter, ki se ohrani tudi med kuhanjem ali pečenjem. Krompir iz vira
iz Andov, kjer raste na tisoč naravnih vrst krompirja. Mnoge od teh vrst
so razvile močne rdeče in vijolične barve. Vrsta Purple Majesty je
naravna variacija teh vrst krompirja. Okus te vrste krompirja je po
besedah proizvajalcev enak bolj konvencionalnim vrstam krompirja. Zelo
je primeren za popestritev jedi na krožniku, saj poskrbi za
raznobarvnost. Če torej želite z večerjo navdušiti goste, jim pripravite
bodisi vijoličen pire krompir, vijoličen »pomfrit«, vijoličen krompir v
kosih ali pa le prigrizek v obliki vijoličnega čipsa. Ni pa preverjeno,
kako bi se na vijoličen krompir odzvali otroci. Irci pa prisegajo na
še eno zanimivo vrsto krompirja Rooster krompir, kar bi prevedli kot
»petelinji krompir«. To ime je ta krompir dobil zaradi svoje močne rdeče
barve lupine; v notranjosti je krompir nežno rumene barve. To vrsto so
uporabniki vzljubili zaradi njene vsestranskosti, saj krompir lahko
kuhamo, pečemo, kuhamo v sopari,… in ne izgubi prijetnega okusa. Njegova
priljubljenost je Albertu Bartlettu prinesla mnogo nagrad, tudi najbolj
prestižno škotsko nagrado »Najboljši sadni ali zelenjavni proizvod«.

Krompir vrste Rooste
Zaenkrat ima Albert Bartlett ekskluzivne pravice za gojenje opisanih
vrst krompirja, ki so jih prvi oblikovali na Univerzi Kolorado. To
sezono je pridelek še zelo omejen, saj morajo najprej poskrbeti za
prirast zadostne količine semenskega krompirja, zato računajo na večjo
ponudbo teh vrst krompirja v naslednjih letih. Letos si torej še ne bomo
mogli krožnikov popestriti z vijoličnim krompirjem.

Več informacij o vrstah krompirja je dostopnih na: www.albert-bar
Vir slike: http://www.cafe.ba

Objavil/a Univ. dipl. pol. Helena Habjan
  

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook