Čebelarstvo objavil

Najboljši je akacijev med

V organizaciji Čebelarskega društvo Sežana je minuli konec tedna v Povirju potekala podelitev priznanj 13. mednarodnega ocenjevanja medu.

»Letos smo iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Italije, Makedonije in Hrvaške dobili na ocenjevanje 95 vzorcev medu, kar je pol lanskih. Slovenskih je 61, medov članov našega društva pa je 18. Pohvalno je, da se kvaliteta dela izboljšuje, saj ni bil nobeden vzorec zavrnjen,« je povedal Ivan Atelšek, predsednik ČD Sežana.

Mednarodno komisijo sedmih ocenjevalcev je letos vodila dr. Terezija Golob. »Letošnje, čebelam zelo nenaklonjeno leto so zaznamovali mraz, dež in suša. Kljub temu so bili na tekmovanje poslani vzorci dobri, saj smo razglasili kar 31 zlatih diplom, 37 srebrnih, 18 bronastih diplom, ostali so dobili zahvale, nihče pa ni bil zavrnjen,« je na koncu ocenjevanja pohvalila trud čebelarjev. »Ob majhnem številu vzorcev so nas nekateri medovi, kot so bili lipovi in kostanjevi vseeno prijetno presenetili. Ker je marsikateri čebelar točil le enkrat, smo imeli številčno zastopstvo tudi mešanih cvetličnih medov,« je Golobova ocenila letošnjo ocenjevalno bero.

V absolutni razvrstitvi so prva tri mesta dosegli Alojz Kodermac iz Nebla z medom akacije, Bruno Berlot iz Kozaršč z lipovim medom in Franc Jerman iz Tolmina prav tako z lipovim medom. Naziv šampiona so prejeli še Dušan Rajkar iz Trebeš za cvetlični med, Peter Vrhunc iz Kališ pri Železnikih za gozdni med ter Rafael Jaklič iz Lošč pri Vrhniki za kostanjev med.

Z lipovimi medovi je bila zadovoljna tudi ocenjevalka Maria Luisa Zorati iz sosednjega Tržiča (Monfalcone). »Tako dobrih nisem dobila letos na ocenjevanju niti v Bologni,« je izpostavila.

Boštjan Noč, predsednik čebelarske zveze Slovenije, ki se je dogodka udeležil je dejal: »V teh letih so se tekmovanja dokazala kot spodbuda za dvig kvalitete. Sortni medovi so čedalje boljši, lepša je tudi embalaža, zato je, ob prenovi pravilnikov, tudi nastopil čas, da drugo leto priredimo na državni ravni še soočenje vseh najboljših medov iz regionalnih tekmovanj.«

 Vir:

Primorske novice, 19. november 2012

Martina Vodopivec, dipl. inž. agr. in hort.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook